Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Walmart Blockchain Teknolojisini Teslimat Alanında Kullanacak

Blockchain teknolojisiyle ilgili çeşitli araştırmalar yürüten Walmart, bu teknolojiyi şimdi de teslimat alanında kullanmayı planlıyor.

Blockchain teknolojisinin teslimat alanında kullanılmasıyla ilgili yeni bir patent başvurusunda bulunan Walmart, bu alanda yürüttüğü çalışmaların arasına bir yenisini daha eklemiş oldu. 5 Temmuz’da “Teslimat Rezervasyon Aracı ve Metodu” adı altında yayınlanan uygulama, paketi alacak kişinin teslimat sırasında müsait olmadığı durumlarda paket rezervasyonu yapmaya yarıyor.

Walmart özellikle geçtiğimiz yıl içerisinde Blockchain teknolojisine dayanan çeşitli patentler almıştı ancak bu patentlerin çoğu Blockchain’in gıda tedarik zinciri alanında kullanılmasıyla ilgiliydi. Görünüşe göre şirket bu teknolojinin teslimat alanında da kullanılabileceğini düşünüyor.

Walmart’ın uygulayacağı sistemin detaylarından bahsedelim. Şirketin amacı ‘teslimat dolabı’ denilen bir şey oluşturmak. Bu dolaplar teslimatı alacak olan kişinin evinde ya da başka bir mekanda bulunuyor olacak. Diyelim ki size bir kargo gelecek ancak o gün evde yoksunuz. Bildiğiniz üzere bazı kargo teslimatlarında imzanız olmadığı sürece paket teslimi yapılmıyor. Ancak Walmart’ın bu ‘teslimat dolabı’ fikri bu sorunu çözebilir gibi. Şirketin uygulayacağı sistemde kargoyu alacak kişinin paketi bu dolaba koyulacak ve güvenli kalacak. Siz eve döndüğünüzde de imzanızı atıp paketinizi bu dolaptan alabileceksiniz. Bu sistemde Blockchain’in rolü ise hangi dolapların boş, hangi dolapların dolu olduğunu takip etmek olacak.

Walmart’ın konu hakkında yaptığı açıklamanın bir kısmı şu şekilde:

“Dolum istasyonundaki her alanın, istasyondaki her bir konum için uyumlu bir birim kapasitesi olacak. Birim kapasitelerindeki işlemler bir defter üzerinden takip edilecek. Müsait durumdaki birim kapasiteleri, dolum istasyonundaki boş konumları ya da dolu durumda olan veya gelecek zamandaki bir teslimat için rezerve edilmiş durumdaki dolapların yerini gösterecek.”

Walmart yayınladığı yazıda bu ‘dolum istasyonlarında’ Blockchain bazlı bir rezervasyon sisteminden faydalanılacağını, her bir istasyonun Blockchain ağı içerisindeki bir “düğüm gibi” hareket edebileceğini de belirtiyor.

Yayınlanan yazıda “açık defter” vurgusu da sıkça yapılıyor. Yani şirketin uygulayacağı sisteme büyük ihtimalle isteyen herkes erişebilecek ve sistem yalnızca belli başlı kişilere açık olmayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment