Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kore Bankası: Kripto Para Piyasası Güney Kore İçin Tehdit Değil

Güney Kore’nin merkez banksaı olan Kore Bankası (KB), ülkedeki yerel bankalarda bulunan dijital para hesaplarıyla ilgili bazı veriler yayınladı. Merkez bankasının açıklamalarına göre ülkedeki dijital para hesaplarının Aralık 2017 itibariyle toplam değeri 1.79 milyar dolar civarında.

Güney Kore’nin merkez bankasına göre bu miktar kısmen düşük kalıyor. Ülkedeki çeşitli brokerlar toplamda 23.27 milyar dolar değerinde parayı idare ediyor ve dijital para hesapları bu toplam miktarın yüzde 8’ini oluşturuyor. Dolayısıyla Kore Bankası’na göre kripto paralar ülkenin ekonomisinde çok büyük bir yer kaplamıyorlar ve ekonomiye herhangi bir tehdit oluşturmuyorlar:

“Diğer sermaye piyasalarıyla kıyaslandığında kripto para yatırımlarının miktarı çok büyük değğil. Yerel finans kurumlarının dijital paralar üzerinden bir sorun yaşama ihtimalleri çok düşük. Bu bilgiler dahilinde kripto paraların Güney Kore piyasasında kısıtlı ölçüde rol oynayacaklarını düşünüyoruz.”

Kore Bankası tarafından yapılan araştırmaların Aralık 2017 dönemini, yani kripto para piyasasının zirveyi gördüğü dönemi kapsadığını da belirtelim. Bu dönemlerde Bitcoin fiyatı 20 bin dolar sınırını görmüştü.

Ülkenin merkez bankası kripto paraların Güney Kore ekonomisine büyük bir tehdit oluşturmadıklarını açıklamadan önce yine Güney Kore’deki Finansal Hizmetler Komisyonu’ndan (FSC) kripto paralarla ilgili bir açıklama gelmişti. FSC yaptığı açıklamalarda kripto paralara “karşı olmadıklarını” belirtmiş ve kripto para sektörünü G20 ülkeleriyle birlikte “ortak biçimde” düzenlemek istediğini açıklamıştı.

Mart ayında gerçekleşen G20 zirvesinde kripto para düzenlemeleri alanında yeni çalışmalar yapılmasına karar verilmiş, bu çalışmaların en geç Haziran ayında teslim edilmeleri konusunda anlaşılmıştı. Gerçekleşen zirvede bir araya gelen ülkeler kripto para sektörünün her ülke tarafından ayrı ayrı düzenlenmesinin değil, birkaç farklı ülke tarafından işbirliği halinde düzenlenmesinin iyi olacağını düşünüyorlar.

Kore de özellikle geçtiğimiz hafta itibariyle G20 zirvesinde alınan kararlara daha uygun adımlar atmaya başladı ve ülkeden çeşitli olumlu haberler aldık. Bunlardan biri ülkedeki kripto para borsalarının artık resmen “kripto para borsası” olarak tanımlanacak olmaları, bir diğeri ise Koreli yetkililerin ICO yasağını kaldırmayı düşünüyor olmaları.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment