Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Kripto Para Düzenlemelerini Hafifletecek

Bundan bir süre önce ICO’ları yasaklamış olan Güney Kore, kripto para sektörüne uyguladığı düzenlemeleri biraz hafifletmeyi düşünüyor. G20 ülkeleri birkaç ay önce bir araya gelmiş ve kripto para sektörüne ‘ortak’ düzenlemeler getirilmesi gerektiği kararını almışlardı. Bu kararı alan G20 üyesi ülkeler, sektöre ‘ortak düzenlemeler’ getirmek için atılacak ilk adımın en geç Temmuz ayında atılması gerektiğini de belirtmişlerdi. Güney Kore de bundan birkaç ay önce alınan bu toplu karar doğrultusunda G20 ülkeleriyle daha uyumlu olacak yeni düzenlemeler getirmeyi, mevcut düzenlemelerini de hafifletmeyi planlıyor.

Hükümetten KYC/AML Önlemleri 

Güney Kore’deki Finansal Hizmetler Komisyonu’nun (FSC) yetkililerinden biri ülkenin kripto paralara olan bakış açısı hakkında yorumlarda bulundu. FSC’nin şu anda kripto paralara karşı olumsuz bir tavır sergilemediğini belirten FSC yetkilisi, kuruluşun para aklama ve diğer yasa dışı faaliyetlere karşı yeni önlemler alacağını da söyledi.

Başka bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre ise Güney Kore kripto para sektörüne uluslararası çapta düzenlemeler getirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu açıklamayı yapan yetkili uluslararası çapta düzenlemeler getirmenin çok daha zor olacağını çünkü böyle bir durumda birbirinden farklı devlet kurumlarının bir arada çalışması gerekeceğini belirtiyor.

Kripto paraları tek başına değil de diğer ülkelerle birlikte uyumlu bir şekilde düzenlemeyi planlayan Güney Kore, iddialara göre bu düzenleme sürecini biraz ağırdan alıyor. Ülke daha önceden aldığı kararlar doğrultusunda kripto paraların “finansal ürün olmadıklarını” açıklamıştı.

Değişiklik Gelebilir

Yakın zamanlarda Finansal Denetim Hizmetleri’nin (FSS) başına getirilen Yoon Suk-heun, Mayıs ayında yaptığı açıklamalarda kripto para düzenlemelerini gözden geçireceğini söylemişti. FSC finans alanında çeşitli teftişler yaparken ve FSS’nin görevi yine aynı alanda araştırmalar yürütmek ve finans kurumlarını gözetlemek. FSS’nin FSC’ye bağlı olduğunu da belirtelim.

Ülkenin ticaret bakanlığındaki isimlerden biri yaptığı açıklamalarda hükümetin kripto paralara olan bakış açısında “zaman içerisinde değişimler” gözlenebileceğini ancak bu değişimlerin çok da büyük olmayacağını söylemişti. Yetkili aynı zamanda hükümetin özellikle Blockchain teknolojisini çok daha yakından takip etmesi gerektiğini düşünüyor.

ICO Yasağı Kalkabilir

Güney Kore’de şu anda ICO yürütmek yasak ancak ülkenin Millet Meclisi, yerel ICO projelerine izin verilmesini sağlamak için bir plan hazırlamıştı. Ülkenin iktidar partisinin temsilcilerinden olan Hong Eui-rak, ICO yasağını kaldırmak için bazı çalışmalar yürütüldüğünü söylemişti.

Ticaret bakanlığındaki yetkilinin açıklamalarına göre Strateji ve Finans Bakanlığı kripto paralara getirilecek vergileri belirlemek için Ulusal Vergi Kurumu ile ortaklaşa çalışmayı sürdürüyor. Vergi planının Haziran ayında tamamlanmış olması gerekiyordu ancak plan henüz teslim edilmedi.

Yerel gazetecilerden olan Kim Byeoing-young ise kripto paraların hala spekülatif yatırım araçları olarak görüldüğünü söylüyor. Byeoing-young’a göre kripto paralar normal para birimleri gibi kullanılmaya başlarlarsa hükümet de uyguladığı yasal düzenlemeleri ciddi ölçüde değiştirmeye başlayacak. Byeoing-young, böyle bir durumun yaşanması halinde kripto paralara olan ilginin iki kat artacağını düşünüyor.

Dün Koin Bülteni’nde paylaştığımız yazıda Güney Kore hükümetinin kripto para borsalarını artık resmen tanıyacağını duyurmuştuk. Kripto para borsalarını artık resmen “kripto para borsası ve aracısı” olarak tanıyacağını duyuran hükümet, bu alanda iş yapan platformlara destek de sağlıyor olacak. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki hükümet artık resmen tanıdığı bu borsalara çok daha katı AML/KYC prosedürleri uygulatabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment