Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tarihte Bir İlk: Bitcoin Fiyatı Bir Yılın 2. Çeyreğinde İlk Kez Düştü, Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

Tarih tekerrürden ibarettir lafı, Bitcoin’in yılların ikinci çeyreğinde gösterdiği performanslar için geçerliliğini yitirdi.

Üç aylık periyod, geçtiğimiz hafta sona ererken son rakamlara göre Bitcoin’in fiyatında sürecin başına göre %8’lik bir düşüş yaşandı. Bu düşüş ile birlikte Bitcoin’in 7 yıllık ikinci çeyrek fiyat artışı serisi de bozulmuş oldu ve bu rekor, bir anlamda tarih oldu.

Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere, Bitcoin her zaman yılların ikinci çeyreğinde başarılı bir grafik ortaya koymuştu. Örneğin 2011 yılının ikinci çeyreğinde Bitcoin neredeyse yüzde 2000’lik bir yükseliş yakalayarak rekor kırmıştı.

*Veri CoinDesk’ten alınmış olup Bitcoin’in her yılın Nisan-Mayıs ve Haziran aylarındaki performansını içerir.

Aslında her şey, ikinci çeyreğin başında Bitcoin için yeni bir yükselişi işaret ediyordu ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Yılın ilk çeyreğinde %50’lik bir düşüş yaşayan Bitcoin, bunun sonrasında Nisan ayına iyi bir başlangıç yapsa da, sonraki düşüşe engel olmayı başaramadı ve düşüşe geçti.

Nisan Ayı Nasıl Geçti?

Nisan ayı başında, Bitcoin için yeni bir heyecan vardı ancak analistlerin bir çoğu grafiklerde pek de görülmek istenmeyen death cross formasyonunu bulunca, birçok kişi en son Eylül 2017’de görülen 2 bin 800 dolar seviyelerinin pek de hayal olmadığı yönünde yorumlar yaptı.

Ancak bununla birlikte Bitcoin bir nevi toparlama dönemine girerken, Soros ve Rockefeller’ların Bitcoin piyasasına gireceklerini belirten haberlerin de medyada yer almaya başlaması ile birlikte satış baskısı bir nebze olsun azaldı ve Bitcoin’de artış yeniden başladı.

Nisan ayı sonunda durum, Bitcoin için pek de kötü değildi ancak Mayıs ayı bu artan umutları bir anda yerle bir etti.

Mayıs Ayında Ne Oldu?

Bazı analistler Mayıs ayı boyunca boğa piyasası hayalleri kurarken Bitcoin’in 10 bin doları aşacağını belirtti ancak bu gerçekleşmedi. Mayıs ortası ile birlikte işler iyileşmekten ziyade daha da kötü bir hal almaya başlarken, düşüş emareleri kendini iyiden iyiye belli etmeye başladı.

Mayıs ayı boyunca bir türlü toparlanamayan Bitcoin, ay sonunda ise başlangıç değerinden tam yüzde 19 oranında bir değer kaybı yaşadı.

Haziran: 2018’in En Düşük Seviyeleri

Bitcoin Haziran ayında da bir türlü beklenen patlamayı yapamadı ve uzun vadeli indikatörler de ayı piyasasını işaret etmeye başladı. Ayı piyasasının devam edeceğini belirten analistleri bir nevi haklı çıkaran Bitcoin, 2018’in en düşük seviyesini 5 bin 827 dolar ile Haziran ayı içerisinde gördü.

Bazı analistler bu yazının kaleme alındığı dakikalarda 6 bin 600 dolar seviyelerinde seyreden Bitcoin için 5 bin dolar barajının bu çeyrekte test edilebileceğini belirtiyor.

3. Çeyrekte Ne Olacak?

Bitcoin için yılın ikinci çeyreğinin de hiç iyi geçmediği çok net bir gerçek ve artık umutlar üçüncü çeyreğe taşınmış durumda.

Yine tarihsel veriler Bitcoin’de bazı yükseliş paternlerini işaret etse de, yine de çok dikkatli olmakta büyük bir fayda var. Bakalım 2018’in üçüncü çeyreğinde Bitcoin bu yıl ilk kez şeytanın bacağını kırıp yükseliş mi yaşayacak, yoksa piyasalardaki durgunluk ya da başkalarına göre ‘çöküş’ devam mı edecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment