Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransız Yetkili: Kripto Paraları ‘Direkt’ Olarak Düzenlememeliyiz

Fransa’da Mösyö Bitcoin olarak da bilinen Jean Pierre Landau, kripto paralar ile ilgili bir rapor yayınladı ve bu teknolojinin düzenlenmesine ilişkin fikirlerini belirtti.

Yaklaşık 100 sayfalık bir rapor kaleme alan Landau, kripto paraları teknolojik ve finansal açılardan değerlendirirken, bazı yorumları gerçekten de enteresan bulundu. Landau, kripto paraların ‘gereğinden fazla düzenlenmesinin’ sektörde başka sorunları tetikleme riskinin bulunduğunu belirtti.

Landau raporda şu ifadeleri kullandı:

Eğer kripto paraları direkt olarak düzenlemeye kalkarsak halen gelişen, değişen ve tanımlanamayan bir şeyi net bir sınıfa sokmaya çalışmış oluruz. Bu noktada üç başlı bir tehlike de bizi bekler: Birincisi, sektörün büyük bir hızla yakaladığı ivmeyi bu tarz işlerle kaybetmek, ikincisi düzenlemek istediğimiz objenin tam ne anlam ifade ettiğini kaçırmak, üçüncüsü de inovasyona bir nevi yön vermek. Ters tarafta, düzenlemenin tamamen doğal olması ve de ürünün kendisine dönük olmaması da gereklidir.”

Landau raporda ayrıca kripto para borsalarına da değindi. Fransız yetkili borsaların şeffaflık, bütünlük ve sağlamlık ilkelerinden en az eser miktarda barındırmaları gerektiğini belirtirken; Landau’nun bu fikirleri Avrupa Birliği ile de örtüşmesi yönünden dikkat çekti.

Raporda Landau finansal ve teknolojik inovasyon arasındaki farka dikkat çekerken dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve şunları belirtti:

”Teknolojik inovasyona çok bir müdahalede bulunmamalıyız ve bu işi tam tersi cesaretlendirmeliyiz. Ancak iş finansal ve parasal boyuta geldiğinde ise, bu noktada dikkatli olmalı ve ona göre davranmalıyız.”

Landau, şu aşamada ne yapılması gerektiğini ise şöyle ifade etti:

”Şu noktada yapılması gereken en mantıklı şey, kripto paraları akışına bırakmak ve beraberinde getirdikleri yenilikleri yakından takip etmektir. Kripto paraları dijital dünyada işgal ettikleri alanda gelişmeye bırakırken, bir yanda da olası olumsuzluklarıa karşı da kendimizi hazırlamalıyız.”

Ocak ayında Fransa hükümetinin kripto paralar ile ilgili çalışma grubunun başına getirdiği Landau, daha önce yaptığı açıklamada Bitcoin’i 17. yüzyıldaki lale çılgınlığına benzetmiş ve bu benzetme sebebiyle yoğun bir eleştriye maruz kalmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment