Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hyperledger: Müşteriler Blockchain Kullanıldığını Fark Etmeyecekler Bile

Linux Foundation tarafından oluşturulan Hyperledger Projesi’nin yönetici müdürü Brian Behlendorf, erken-aşamadaki Blockchain projelerinin çok fazla dikkat çekmeyeceğini düşünüyor.

İsviçre’nin Kripto Para Vadisi olarak da bilinen Zug kentindeki bir etkinliğe katılan Behlendorf, Blockchain teknolojisi hakkında çeşitli yorumlarda bulundu. Behlendorf’a göre insanlar bazı finans kurumlarının, devlet sitelerinin ve sosyal ağların Blockchain teknolojisinden faydalanmaya başladıklarını fark etmeyecekler bile:

“Pek çok kişi bir banka ya da devlet sitesini açtığında ya da LinkedIn’i ziyaret edip belli bir üniversitede okuduğunu söyleyen birinin profilinde yeşil tik işareti görünce olayı fark etmeyecek bile ama o sırada işin perde arkasında Blockchain’den faydalanılıyor olacak.”

Behlendorf’a göre Blockchain teknolojisi özellikle online kimlik alanında ciddi avantajlar sağlayabilir. Veri depolama konusunda  Facebook ve Twitter gibi merkezi sistemlere güvenmek yerine Blockchain gibi çok daha güvenli olan sistemlere güvenilebilir:

“Şu an elimizde bir çözüm (Blockchain) var gibi ama bu çözüm sadece kimlik ve kişisel veri yönetimi gibi şeyler kolaylaştırılırsa işe yarayacak. Bu süreç o kadar kolay olmalı ki sanki cüzdanınızı açıp ehliyetinizi gösteriyormuşsunuz gibi hissetmelisiniz.”

Behlendorf bundan bir süre önce de Blockchain teknolojisiyle ilgili yorumlarda bulunmuş ve bu teknolojinin dünyanın en büyük teknoloji şirketlerini ciddi ölçüde etkileyebileceğini söylemişti. Behlendorf’a göre şu anda merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan bazı şirketler çok fazla ‘merkezi güç’ sahibi olmak istiyor ve Blockchain teknolojisi bu durumu değiştirebilir:

“Google, Amazon ya da Facebook gibi teknoloji devleti Blockchain teknolojisinden kesinlikle faydalanıp onunla yeni iş modelleri oluşturacaklar. Ama bence merkezsiz bir teknoloji olan Blockchain, bu gibi şirketlerin piyasadaki gücünü azaltacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment