Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hyperledger Yöneticisi: Blockchain Google Gibi Devlerin Gücünü Azaltacak

Cointelegraph auf Deutsch’un 6 Haziran tarihli haberine göre, Hyperledger‘in yönetici müdürü Brian Behlendorf blockchain teknolojisinin Silikon Vadisinin büyük teknoloji şirketlerinin gücünü frenlemesini beklediğini ifade etti.

İsviçreli Handelszeitung simli gazete ile röportaj yapan Behlendorf, gelmekte olan teknoloji dalgasının ”Silikon Vadisi tarafından şekillendirilmeyeceğini” ifade edip Silikon Vadisindeki bir çok şirketin dünyanın merkezi olmak istediğini ve ”konu blockchain olduğunda ise kör bir noktaları” olduğunu belirtti.

Behlendorf şunları ifade etti:

Google, Amazon veya Facebook gibi teknoloji devleri hiç kuşkusuz blockchain teknolojisini alıp bundan yeni iş modelleri üretmeye çalışacaklar. Bence Blockchain’in özü – merkeziyetsiz bir teknoloji olarak – bu teknoloji devlerinin piyasadaki hakimiyetini azaltacak.”

Behlendorf mevcut blockchain ile kripto patlaması ve 1990’ların sonunda yaşanan dot-com balonu arasında bir paralellik sezdiğini ifade etti:

”O zamanlar Silikon Vadisi kurucularının herhangi bir iş planına sermaye sağlayabileceği bir vakitti. Bugünün blockchain’inin etrafındaki yatırım firmaları bile kesinlikle fazla ısınmaya başladı. Bu durumun iyi tarafı ise bir çok sermayenin yazılım geliştirmek için akıtılıyor olması.”

Behlendorf’a göre Hyperledger, ”ilk dikital para arzı piyasasına veya kripto para piyasasına hiç mi hiç ilgi duymuyor. Biz sadece blockchain teknolojisinin potansiyeline bakıyoruz.” Kendisi tedarik zinciri konusunda denemeler yapan blockchain projelerinin ise yeterince ilgi almadığını vurguladı.

İngiltere merkezli Juniper Research yakın zamanda blockchain teknolojisinin çok uluslu teknoloji şirketleri tarafından entegre edilmesinin an meselesi olduğunu belirten bir araştırma yayınlamıştı. Araştırmaya göre bu gibi şirketlerin 10’undan 6 tanesi teknolojiyi kullanmayı düşünüyor veya çoktan kendi blockchain servislerini geliştirme sürecine giriş yaptı bile.

Geçen ay Facebook Coinbase kurul üyesi David Marcus öncülüğünde bir Blockchain araştırma komitesi kurmuştu. Marcus takımın ”sıfırdan başlayarak Facebook için en çok fayda sağlayacak blockchain projelerini ve blockchain uygulamalarını keşfedeceğini” belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment