Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amazon Blockchain Teknolojisini Hizmet Olarak Sunuyor

Dünya üzerindeki çeşitli teknoloji şirketleri, son zamanlarda adından oldukça fazla söz ettiren blok zinciri teknolojisinin sunduğu yeni fırsatlara büyük ilgi gösteriyor. Bunu yaparken de bu teknoloji devleri dağıtılmış defterlerin gelişmesine izin vererek aynı zamanda geliştiricilerin yeni merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasını da kolaylaştırıyor. Bu yeni teknolojiye ilgi gösteren şirketlerden bir tanesi olan Amazon, Amazon Web Servisleri olarak oldukça şaşırtıcı bir gelişme olan BaaS’ı (Backend as a Service) sunan şu andaki en güncel şirket.

Amazondan İlginç Bir Karar

Oldukça uzun bir süredir insanlar, Amazon’un ne zaman blok zinciri ya da kripto para ile birlikte bir girişime imza atacağını bekliyorlardı. Firma Bitcoin ödemelerini veya ilgili para birimlerini desteklemeyecek gibi görünse de blok zinciri teknolojisinin potansiyelini kabul ediyor. Daha spesifik olarak konuşacak olursak, AWS olarak da bilinen Amazon Web Servisleri, artım tüm müşterilerine bir hizmet özelliği olarak blok zinciri sağlıyor.

Gerçekleştirilen bu yeni hizmet, çok az kişinin bu zamanda görmeyi beklediği oldukça tuhaf bir gelişme. Bu, blok zinciri teknolojisinin hiçbir potansiyele sahip olmadığı için değil, bunun tam tersi, bunun yerine Amazon’un bu yolda herhangi bir şekilde ilerlemeye gitme planları olmadığı için. Yine de rekabet özellikle BaaS endüstrisinde iyi bir şey.

Amazon Web Servisleri, müşterilerine hizmet vermek adına blok zinciri hizmeti sunan şirketlerin gittikçe büyüyen listesine adını yazdırıyor. Gerçekten de son birkaç yıl içerisinde diğer büyük şirketlerin azımsanmayacak kadar fazla yol kat ettikleri görülüyor. Şu anda IBM, HP, Microsoft ve hatta SAP dahil olmak üzere bir çok firma, bu teknolojiye olan ilginin gittikçe arttığını teyit ederken, hizmet olarak blok zinciri hizmeti sunuyor.

Amazon Web Servisleri, geri kalan diğer sağlayıcılar ile aynı şeyi yapıyormuş gibi görünse de, aralarında oldukça büyük bir fark var. Daha açık bir ifade ile Amazon, BaaS’ın benimsenmesinin bugün piyasadaki diğer tüm tekliflerden çok farklı olduğunu açıkca ortaya koyuyor. Teknoloji devi, temel olarak insanların blok zinciri teknolojisinin kitlesel olarak benimsenmesinin üzerinde duruyor ve insanların daha sonradan daha çabuk bir şekilde yararlanabileceği kullanım durumları ile ilgileniyor.

Konuşulanlara göre bu oldukça belirsiz bir açıklama olsa da, Amazon’un blok zinciri teknolojisini daha fazla insana tanıtmaya son derece kararlı olduğunu teyit etmeye yetecek gibi görünüyor. Amazon, şirketlerin ve geliştiricilerin Enterprise Ethereum tabanlı bir blok zinciri platformuna ev sahipliği yapabileceği bulut hizmetleri sunmak için Kaleido ile bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık ile birlikte aynı zamanda ConsenSys tarafından geliştirilen Kaleido, Amazon Web Servisleri aracılığı ile erişilebilecek ilk yönetilen projedir.

Amazon Web Servisleri artık hizmet endüstrisi olarak blok zinciri teknolojisini kullanarak çok ilginç bir durum oluşturmuş oluyor. Ne kadar çok şirket ve geliştiricinin bu çözümü benimsemeye başlaması hala devam ediyor olsa da, bu gelişmeyle ilgili gerçek bir heyecan var gibi görünüyor. Blok zinciri teknolojisinin daha kolay kullanılmasını sağlamak, otomatik olarak daha fazla kullanım alanı elde etmesine ve iyi bir şekilde kabul  görmesine yol açacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment