”Ethereum” Kelimesi Google’da, 110 Milyondan Daha Fazla Aratılmış
Ethereum‘un 2015 yılındaki kuruluşundan beri blockchain gelişimine ne denli büyü katkı sağladığı göz önüne alınırsa, günümüz blockchain ve kripto para birimi dünyasının onsuz ne halde olabileceğini hayal etmek bir hayli zor.
”Ethereum” Kelimes 110 Milyondan Fazla Aratılmış
Ethereum üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar üreten bir blockchain girişimi üretim stüdyosu olan ConsenSys, geçenlerde paylaştığı bir blog gönderisinde Ethereum’un blockchain’e olan katkıları hakkında bir sunumda bulundu.
Yapılan araştırma sonucunda ”Ethereum” kelimesinin son iki yıl içerisinde Google arama motoru üzerinde 110 milyondan fazla aratıldığı ortaya çıktı. Twitter üzerinde ise #ethereum etiketi, günde 20.000’den fazla kullanılmış.
ETH ağı bugüne dek 240 milyona yakın işlem gerçekleştirmiş. 4 Ocak tarihinde ise bir gün içerisinde 1.3 milyon işlem yaparak 24 saatlik işlem rekoruna imza atmış.
ETH blockchain’inin sahip olduğu 17.000’e yakın düğüm sayısı ve 35 milyon eşsiz adres bunu en merkeziyetsiz blockchain platformu yapıyor. 4 Ocak tarihinde 24 saat içerisinde 350.000’den fazla yeni adres üretimi ile aktif adres sayısı ilk defa 1 milyonu aşmıştı.
Eth blockchain’i buna ek olarak günümüzün belki de en dinamik teknolojik araçlarından birisi olan akıllı kontratlar ile de en çok haşır neşir olan platform. Piyasa hacmine göre ilk 100’de yer alan tokenlerin %94’ü Ethereum üzerine kurulu iken, ilk 800 token’in %87’si de ETH blockchain’i üzerine kurulu durumda. ETH üzerine kurulu bu tokenler, 2017 yılında token satışlarından elde edilen 5.5 milyar doların ve bir önceki yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen 6.5 milyar doların büyük bir çoğunluğunun ana kaynağı.
En Büyük Blockchain Geliştirici Topluluğu
Ethereum’un sahip olduğu tahmini 250.000 geliştirici bu topluluğu en büyük blockchain geliştirici platformu haline getiriyor. ETH geliştirme çerçevesi olan Truffle, 2017 Ekim ayında 200.000’den fazla indirildi. Github’ın aktardığına göre topluluğun içerisinde 220.000 Ethereum işlemi ve 14.000 de depo var.
Kullanıcıların full Ethereum düğümü çalıştırmadan Ethereum merkeziyetsiz uygulamalarını kullanmalarını sağlayan bir tarayıcı eklentisi olan MetaMask, 1 milyon kullanıcı sayısını aştı.
Blockchain’in faydalarından yararlanmak için Ethereum platformuna bir çok kurum, vakıf, işletme, startup ve ortaklık katıldı. Bunlardan en göze çarpanı ise bir yıl içerisinde 500’den fazla üye toplayan Ethereum Enterprise Alliance oldu.
Dünya çapında blockchain teknolojisini kullanmak isteyen hükumetler de büyük oranda Ethereum kullandılar. Brezilya bu yıl Ethereum ağı üzerinden oylama yapacağını açıklamıştı. Kanada ise vatandaşlarının herhangi bir yolsuzluk şüphesine karşı rahatça girebilecekleri ve hükumet hibelerinin nerelere aktarıldığını görebilecekleri bir Ethereum projesini test etmekte. İsviçre‘de bir kasaba olan Zug, Ethereum’a kayıtlı dijital kimlikler çıkardı ve Şile ise bunu kullanarak enerji girdi verilerini takip edecek. Dubai ise 2020 yılına kadar tamamen blockchain tabanlı bir şehir olma yolunda bir sürü projeye adım attı. Bunun yanı sıra başka bir Avrupa ülkesi Estonya da Ethereum kullanan ”dijital cumhuriyet” olduğunu açıkladı.
Şimdiye Kadar Toplam 1.552 Merkeziyetsiz Uygulama
Merkeziyetsiz uygulamalar bugüne kadar Ethereum blockchain’inin kilit noktası oldu ve geliştiricilerin akıllı kontratlar üretmesine imkan tanıdı. Şu an daha fazlasının geliştirme aşamasında olmasına rağmen bugüne kadar toplam 1.552 merkeziyetsiz uygulama üretildi.
Bu esnada bir çok ölçeklenme projesi ise aynı zamanda ”blockchain’ler arası protokoller” olarak da bilinen ikinci katman çözümleri üretmeye odaklanmış bir vaziyette.
Geliştiricilerin Cosmos dediği ve blockchain’in ölçeklenebilmesine ve bir arada çalışılabilmesine imkan tanıyan bir ağ da şu sıralar popüler uygulamalar arasında. Loom Network de Ethereum üzerinde bir ikinci katman platform çıkartarak sosyal ve oyun tabanlı merkeziyetsiz uygulamaların ölçeklenmesini mümkün kılmakta. CryptoZombies ise herhangi birisinin akıllı kontrat kodlamasını sağlayan bir uygulama. OmiseGO ise plazma ile birlikte sınır ötesi işlemlerin çok hızlı bir şekilde gönderilebilmesini sağlıyor.
Peki bu verilerin genel olarak kripto para birimlerinin geleceği ve merkeziyetsiz uygulamalar için olan anlamı nedir ?
ConsenSys’ye göre bu araştırma Ethereum’un, internet’in diğer gelişim aşaması olan – Web 3.0′ın oluşturulmasında büyük bir katkısı olacağı sonucunu ortaya çıkartıyor.