Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya Oy Sisteminde Ethereum Ağını Kullanacak

Brezilya hükûmeti şuanda pek verim alamadıkları bir tür seçim sistemi olan halk dilekçelerini Ethereum ağına taşıyarak Blockchain sayesinde yüz milyonlarca oyu işlemeyi amaçlıyor.

Brezilya’daki halk dilekçeleri 145 milyondan fazla oy verenin önemli politik kararlarda bir uzlaşmaya varmasını sağlıyorlar. Ancak onlarca yıldır pek çok siyaset uzmanı ve analisti bu dilekçelerin lojistiğini sorgularken pek çok siyaset yorumcusu Brezilya’daki seçim sistemindeki yapısal sorunların, ülkedeki politik problemlerin ana kaynağı olduğunu söyledi.

Yarım Küresel İlişkiler Konseyi’nde bir araştırma görevlisi olan Gabriel Barbosa politik angajmanın maliyeti ile başa çıkabilecek kurumların ne kadar az olduğunu vurgulayarak şöyle yazdı:

“İnsanlar maaş gününden maaş gününe yaşarlarken veya Brezilya’daki deyim gibi ‘akşam yemeği almak için öğle yemeklerini satarlarken’ politikaya dahil olmanın maliyeti insanların politik süreçlere dahil olamayacağı kadar yüksek oluyor.”

Ethereum’a Geçiş

Quartz’tan Joon Ian Wong’un bildirdiği üzere Kongre yasama danışmanı Ricardo Fernandes Paixao ve üniversite profesörü Everton Fraga önderliğinde çalışan Brezilyalı kanun yapıcılar, seçim oylarını depolamak ve işlemek için Ethereum Blockchain ağını kullanmanın yollarını arıyorlar. Bu sayede The Economist’in “kalitesiz” diye tasvir ettiği Brezilya politika sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor.

Dilekçeleri ve seçim oylarını Blockchain sisteminde işlemek için oyları Blockchain ağına “işlem” olarak şifrelemek gerekiyor ki böylece işlem içindeki verilerde değişiklik veya oynanma yapılamasın.

İşin temelinde dilekçe imzalarını Ethereum ağında işleyebilmek için akıllı kontratlara ihtiyaç var. Her şey düzgün yapıldığında hedeflenen sistemin, Ethereum ağında var olan diğer merkezsiz uygulamalardan (dapp) hiçbir farkı olmaz. Brezilya’nın seçim sistemi bağımsız bir dijital token’ı olan (Blockchain’deki oyları işlemek için kullanılacak) ve tamamen kendi başına olan merkezsiz bir uygulama gibi olacak.

Universidade de Brasilia’da hukuk profesörü olan Henrique Costa QZ’ye verdiği demeçte oylarda toplanan imzaların saklanabileceği güvenli ve üzerinde oynama yapılamayacak bir platformun olmamasının geçtiğimiz yıllar boyunca hükûmet için büyük bir sorun olduğunu söyledi.

“Bunun kısmi sebebi, oylardaki imzaların yüzde birini dahi güvenli şekilde toplayabilecek bir platformun olmaması. Yasalarımızın… meşruluğu ile ilgili bir nevi kriz yaşadık. Halk girişimleri bulunuyor olsa da insanların kendi başlarına dilekçe önermelerini sağlayacak güvenli bir imza toplama yolumuz yok.”

Brezilya’daki seçim sistemine göre ülke nüfusunun yüzde birinden fazla imza toplamış olan herhangi bir halk dilekçesinin Kongre’da konuşulması gerekiyor. Ancak dilekçe oylarını yöneten bir kurum ve/veya platform olmadığı için belli bir dilekçeye imza atmış kişilerin, dilekçeyi benimsetmek için bir de milletvekili bulmaları gerekiyor.

Bunun sonucunda da oldukça fazla dilekçe nüfusun yüzde birinden fazla imza toplamış olsa da halk dilekçelerinin Kongre’ye kadar ulaşma ihtimali ciddi oranda düşüyor.

Mobil Uygulama

Şuanda Brezilya hükûmeti Brezilya vatandaşlarının oy kullanabilecekleri bir mobil uygulama yapmanın ihtimallerini araştırıyor ve bu uygulamanın Ethereum Blockchain’ine dayanması planlanıyor. Merkezsiz uygulamalar mobil sistemlerde de çalışabildiği için Brezilya’daki dilekçe ve oy sistemi de buna benzer şekilde çalışabilir.

Toplanan her bir imzayı kendi başına bir işlem olarak yayınlamak oldukça masraflı olduğu için Brezilya hükûmeti bir günde toplanan tüm oyları tek bir işlemde birleştirmek adına hashing yapacak. Daha sonradan bu hash Ethereum Blockchain ağında yayınlanacak.

Projenin iki yöneticisinden biri olan Fraga, projenin Kongre’den geçmesi ve uygulanması halinde Ethereum’un Brezilya’daki verimsiz ve işlevsiz seçim sistemine entegre edilmesinin demokrasi adına bir kutlama sebebi olacağını söyledi. Fraga:

“Bu demokrasi için bir kutlama olur. Bu projeyle anayasanın söylediği şeyi yapıyoruz ancak pratikte henüz gerçekleşmedi.” yorumunda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment