Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ZenCash Saldırıya Uğradı ve Saldırgan 500.000$ Elde Etti

Bugün erken saatlerde ZenCash ağı %51 saldırısına uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren kişi blok zincirinde yasa dışı bir takım düzenlemelerde bulundu ve iki aynı işlem ile başarılı bir şekilde çift harcama gerçekleştirdi.

500.000 $’ı Aşkın Çift Harcama Gerçekleşti

ZenCash, Proof of Work (PoW) yöntemi ile kazılan ve Equihash madencilik algoritmasına sahip popüler kripto paralardan bir tanesidir. Equihash algoritması başta ZCash olmak üzere diğer birçok popüler kripto para birimi tarafından kullanılmaktadır.  Dünya üzerinde Equihash algoritmasının kullanımı oldukça yüksek bir orana sahip. ZEN, Mayıs 2017 yılında ZCash ile aynı kod tabanını kullanan ZClassic’in bir çatalıdır.

Saldırıya uğrayan ZenCash ağında yer alan blok zincirinde çeşitli düzenlemeler yapan saldırgan 38 adet bloğu tersine çevirdi. Saldırgan, geliştirme ekibinin yaptığı açıklamaya göre iki büyük işlemde – 13.000 ve 6.600 ZEN – mevcut fiyatlar ile çift harcama gerçekleştirdi. Madencilik havuzu operatörleri, olası bir saldırı ve takasın ZenCash ekibine bildirildiğini ve ayrıca onay sürelerini artırmak için hızlı bir şekilde temas sağlanıp gerekli uyarıların yapıldığını söyledi.

Saldırganın son zamanlarda gerçekleşen işlemleri geri alması oldukça olası. Ancak ilk işlemlerde ne yaptığı ise belli değil. Eğer işlemlerdeki paraları başka bir hesaba yönlendirmiş ve Bitcoin veya başka kripto paralara çevirmiş ise durum oldukça kötü. Saldırganın yaklaşık olarak 110 blokluk bir yapıya yaptığı saldırının uzunluğu neredeyse dört saati buldu. Çeşitli kripto paraların %51 saldırılarının teorik maliyetlerini gösteren bir takım kaynaklara göre yapılan bu saldırı saldırgana 30.000 dolara mal oldu.

GPU ile Kazılan Kripto Paralar Saldırı Altında

Bu saldırı geçmiştekiler ile birlikte son birkaç ayda gerçekleştirilen dördüncü büyük %51 saldırısı. Bu saldırılardan Bitcoin Gold ve Verge de nasibini almıştı. Gerçekleştirilen saldırılar, ASIC ve GPU’lara karşı düşüncelerin tekrar yeşermesine ve tartışmaların tekrar alevlenmesine neden oldu.

Geçtiğimiz haftalarda özel ağlara saldırmak için NiceHash aracılığı ile yeterince güç sağlamak adına yapılan masrafları gösteren bir web sitesi oluşturuldu. Şok edici bir şekilde birkaç kripto para birimi sadece saldırmak için ucuz olmak birlikte kalmayarak aynı zamanda satış için de bol miktarda kar sağlama oranına sahip. Geçmiş zamanlarda gerçekleştirilen %51 saldırıları göz önüne alındığında gerçekleşen çoğu saldırı donanım, elektrik ve bakım maliyetlerine ucu ucuna karşılık geliyor. Ancak son zamanlardaki yeni kiralık saldırı yöntemleri ile daha küçük çaptaki ağlar için tehlikeli bir durum söz konusu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment