Singapur, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerin de içinde bulunduğu Güneydoğu Asya’da 2022 yılında 115 milyar dolarlık Tether (USDT) yasa dışı işlerde kullanıldı.
Çinli kripto muhabiri Colin Wu, Bitrace’in yayınladığı araştırma raporundaki verilere dayandırdığı haberde, 2022 yılı içerisinde Güneydoğu Asya’da toplamda 115 milyar dolar değerinde Tether’in yasa dışı işlemlerde kullanıldığını aktardı.
Bitrace’in verilerine göre bölgede yasa dışı işlemlerde kullanılan Tether’in en büyük kısmı kara para aklama faaliyetlerinde kullanıldı. Güneydoğu Asya’da 2022 yılında kara para aklama için 69,78 milyar dolar değerinde Tether el değiştirdi. Bu miktarın tüm yasa dışı işlemlerde kullanılan fonlara oranı %60,53 oldu.
Buna karşın Güneydoğu Asya ülkelerinin dolandırıcılığa karşı oldukça dirençli olduğu görüldü. Geçtiğimiz yıl Tether kullanılan yasa dışı işlemlerde dolandırıcılık kaynaklı fonlar, 460 milyon dolar gibi genele nazaran oldukça küçük bir meblağ ile toplamın %0,39’unu oluşturdu.
Wu ayrıca yasa dışı eylemlerle ilgili bu fonlardan 14,86 milyar dolar değerinde Tether’in Binance ve OKX gibi merkezi kripto para borsalarına aktarıldığını belirtti.
Blockchain teknolojisi ve kripto paralar her ne kadar şeffaflığı ön planda tutan teknolojiler olsa da diğer tüm finansal araçlar gibi yasa dışı gelirlerin yönetiminde kullanılmaktan kendini alıkoyamıyor. Blockchain araştırmacısı ZachXBT, 28 Ağustos tarihinde geçtiğimiz mayıs ayında 5 yıldır hareketsiz duran bir Bitcoin adresinin 10 bin BTC’yi aklamaya çalıştığını öne sürmüştü.