Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ecobank Araştırması: Afrika Genelindeki Ülkelerin Kripto Paralara Bakışı

Afrika genelinde faaliyet gösteren Ecobank Transnational Inc. adlı banka, yakın zamanda kripto paraların Afrika’daki durumuyla ilgili bir araştırma yaptı. 36 ülkede araştırma yapan banka, bu ülkelerde kripto paraya olan ilginin genel olarak yüksek olduğu ancak bu ülkeler arasında yalnızca Güney Afrika’nın ve Swaziland’ın kripto para sektörüne karşı olumlu sayılabilecek düzenlemeler getirdiği sonucuna vardı.

‘Bekle ve Gör’

Ecobank tarafından yayınlanan araştırma raporuna göre Dünya’nın geri kalanında olduğu gibi Afrika’daki ülkeler de kripto para düzenlemeleri konusunda ‘bekle ve gör’ mantığıyla hareket ediyorlar.

Yine yayınlanan rapora göre pek çok Afrika’daki pek çok hükümet ve düzenleyici, kripto paraların hem olumlu hem de olumsuz yönlere sahip olduğunun farkındalar. Ayrıca kıtadaki bazı hükümetler, kripto para ile Blockchain teknolojisi arasında ciddi bir fark olduğunun bilincindeler.

Ecobank, kripto paralara duyulan ilginin kıta genelinde yüksek olduğunu ancak çoğu devletin “kripto para işlemlerini yasallaştırmaya” pek de ılımlı bakmadığını belirtti. Ecobank yaptığı araştırmada sonucunda şu sonuca da vardı:

“Afrika’daki ülkeler ilk hamleyi yapan taraf olmaktansa önce komşularının bir adım atmalarını ve onların hatalarından ders çıkarmayı tercih ediyorlar.”

Henüz Somut Adım Yok

Ecobank’in araştırmalarına göre Afrika genelindeki ülkeler kripto para düzenlemeleri konusunda pek somut adımlar atmış değiller. Şu ana kadar yalnızca Güney Afrika ve Swaziland açık bir şekilde kripto paraları desteklerken, Namibia kripto paraları yasaklayan tek ülke konumunda. “Kamerun, Rwanda ve Senegal haricinde Fransızca konuşan hiçbir hükümet veya merkez bankası, dijital paralar konusunda politik bir açıklama yapmadı” diyen Ecobank, şöyle ekledi:

“Açıklama yapmış olan ülkeler ise kripto paraların yasallık ve yasa dışılık arasındaki ‘gri bölgede’ kaldıklarını söylediler.”

Hükümetler Endişeli

Afrika genelindeki hükümetlerin büyük bir kısmı, kripto paraların popülerlik açısından büyümeleri sonucunda yaşanabilecek olumsuz durumlardan endişeleniyorlar. Hükümetler, vatandaşların kripto para piyasasını çok yakından takip ettiklerini ve bu durumun riskli olabileceğini düşünüyorlar. Ecobank tarafından yapılan açıklamanın bir kısmı şu şekilde:

“Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi kripto paralar 2017 ve 2018’de hem yenilik açısından hem de spekülatif varlık olma açısından ciddi dalgalanmalar yaşadılar. Maalesef alımı-satımı yapılan kripto paraların yaşadıkları muazzam yükselişler ve düşüşler, bu teknolojinin tam olarak ne gibi faydalar sunabileceği konusunda daha derin bir tartışma yol açtı. Ürünlerin ve hizmetlerin Blockchain üzerinden tokenlaştırılmasının dönüşüm açısından etkisi, İnternet yarattığı etkiyle kıyaslandı. Kripto tokenlar ve paralar müşterilere sınır dışı ödemeleri anlık ve ücretsiz olarak yapma imkanı tanıyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment