Eski Fed Başkanı: Ekonomik Durgunluk Geliyor
2006-2014 yılları arasında Fed’in başkanlığını yapan Bernanke günümüzde en çok 2008 finansal krizinde aldığı kararlarla hatırlanıyor. Bernanke bu dönem içerisinde %5’ten fazla olan faiz oranını sıfıra kadar çekip birçok kişiyi şaşırtmış, 2008-2010 tarihleri arasında ekonomiye 1 trilyon dolardan fazla para enjekte etmişti.
Koronavirüs salgını tüm dünyada hızla yayılırken küresel piyasalarda sert bir düşüş yaşanıyor ve küresel ekonomi olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Bernanke, Squawk Box programına yaptığı açıklamalarda hem Koronavirüs salgınının son zamanlarda yol açtığı olayları değerlendirdi hem de şu anda yaşanan ekonomik gelişmeleri geçmişteki bazı krizlerle kıyasladı.
Ekonomik Durgunluk Geliyor
ABD ve daha birçok ülke Koronavirüs salgınının önüne geçebilmek için çeşitli önlemler almaya başladı. Bazı ülkeler sosyal yaşama türlü kısıtlamalar getirirken Hindistan gibi ülkeler direkt sokağa çıkma yasağı ilan ettiler.
Bu süreç içerisinde birçok işçi ve işletme sahibi zarar etmeye başladı. İşine gidemeyen, işini salgın nedeniyle kaybeden ve yine salgın nedeniyle müşterisi azalan işçi ve işverenler oldukça zor bir süreçten geçiyorlar. Bernanke tüm bunlar ışığında ekonomik durgunluğun adeta ‘geliyorum‘ dediğini düşünüyor:
“Önümüzdeki çeyrekte oldukça sert ve umarım kısa süreli bir durgunluk görebiliriz çünkü doğal olarak her şey kapanıyor. Eğer işçiler ve işverenler bu süreçten çok ağır etkilenmezlerse ekonominin kısa süre içerisinde yeniden ayağa kalktığını görebiliriz.”
Diğerleri Gibi Değil
Ben Bernanke Squawk Box programına verdiği demeçlerde şu anda yaşanan ekonomik gelişmelerin ne 1929’daki Büyük Buhran dönemine ne de 2008 finansal krizine benzediğini belirtti. Koronavirüsün ekonomik etkileriyle Büyük Buhran dönemini kıyaslayan Bernanke şunları söylüyor:
“Bu Büyük Buhran’dan çok daha farklı bir şey. Büyük Buhran büyük ölçüde beşeri sorunlardan, parasal ve finansal şoklardan kaynaklanmıştı. Şu anda Büyük Buhran’dakine benzer bir panik havası, ona benzer bir volatilite görüyoruz. Ama son zamanlarda yaşananlar Büyük Buhran’dan ziyade sanki bir kar fırtınasını, bir doğal afeti andırıyor gibi.”
Bernanke bu seferki ekonomik durgunluğun 2008’deki finansal krizden de farklı olduğunu düşünüyor. Kendisinin böyle düşünmesinin sebebi ise Büyük Buhran’dakiyle aynı. 2008 yılındaki finansal krizin de büyük ölçüde beşeri temellere dayandığını hatırlatan Bernanke, Koronavirüsün tetiklediği ekonomik durgunluğun bu krizlerden çok daha farklı olduğunu düşünüyor.