1 Ağustos tarihinde, açık kaynaklı bir mobil merkeziyetsiz uygulama tarayıcısı olan Status, kendi Twitter hesabı üzerinden Ethereum‘un ölçeklenme ve sharding sistemine odaklanmış bir proje olan Nimbus‘u tanıttı.
Introducing Nimbus. In order to advance the collective work on scaling #Ethereum we have been building our own client, called Nimbus, written in a language called Nim. Learn more on our Research blog https://t.co/YxCOZ14AWs pic.twitter.com/gcnU1iR5Lh
— Status (@ethstatus) 1 Ağustos 2018
Status uzun vadedeki nihai amaçlarının ”Ethereum için devasa bir kabul” oluşturmak olduğunu vurguladı.
Sharding Nedir?
Sharding ise blockchain’lerin ölçeklenme süreci olarak tanımlanabilir. Veya daha basit bir anlatım ile, Sharding için verinin bütününü Veri-Kırıkları (Data-Shards) ismi verilen daha küçük ve hızlı parçalara ayırma yöntemi olarak da anlatabiliriz. Bu sebeple Sharding veriler için daha fazla yönetim kolaylığı sağlayan bir yöntem olarak kendinden bolca söz ettiriyor. Bu esnada kırıklar verinin sadece bir bölümü hakkında bilgi tutabilir. Bir Shard maksimum 600 düğümü kapsayan bir gruptur ve sayı 600 düğüme ulaştığında otomatik olarak yeni bir Shard ortaya çıkar. Ethereum için de durum aynı. Sharding, Ethereum ağındaki devasa boyutlardaki veri parçalarını daha küçük boyutlara ayırıp bunları daha kolay yönetilebilir bir kıvama getirecek.
İlk mobil Ethereum işletim sistemi olan Status, temel olarak eşler arası çerçeve üzerinden hizmet veren merkeziyetsiz bir platform. Kullanıcılar bir kaç adet merkeziyetsiz uygulama arasında gezinerek diğer kripto para birimlerinin yanı sıra Ether de alıp satabiliyorlar.
Status bu yeni projesi olan Nimbus’u, Ethereum’un ölçeklenme sorununa çözüm üretmek için diğer projelerle iş birliği yapılabilsin diye üretti. Daha önce bu konuda Raiden, Casper ve başka bir Sharding projesi daha görmüştük.
Ethereum 2.0 Sharding İstemcisi mobil cihazlarla uyumlu olacak şekilde yaratıldı ve bunun yanı sıra IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarında da sıkıntısız bir şekilde çalışacağı iddia ediliyor.
Nimbus ekibi bu istemci için Nim programlama dilini kullanmayı tercih etmiş ve bunun sebebi de yapım sürecinde çok daha kolay olması ile kaynak kısıtı olan cihazlarda kullanım kolaylığı sunması olarak belirtilmekte.
Vitalik Buterin de attığı bir tweet ile Status ekibini destekledi.
Looking forward to Nimbus from @ethstatus!https://t.co/zVLo7L1Ibs
— Vitalik Non-giver of Ether (@VitalikButerin) 1 Ağustos 2018