Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Casper ve Sharding Güncellemelerini Birleştirecek

Ethereum geliştiricileri 15 Haziran Cuma tarihinde gerçekleştirilen Ethereum Core Devs Meeting #40 içerisinde ETH ağına gelecek olan güncellemeler hakkında görüştü.

Yapılan bu toplantının ana fikri Casper ve Sharding gibi Ethereum blockchain güncellemeleri oldu. Casper’ın, sharding güncellemesinden ayrı olarak bir akıllı kontrat şeklinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Yeni sunulan teklifler Casper’ın bir shard üzerinde veya bunun yerine yan zincir olarak piyasaya sürülmesini içeriyor.

Ethereum kurucu ortağı tarafından 2018’in Nisan ayında duyurulan Sharding, bir blockchain içerisinde yer alan işlem sayısının arttırılmasını sağlayan bir metot. Sharding fikrinde düğümler sadece bir parça dağınık kaydı bünyesinde tutuyor ancak shardingin içerisinde bulunan her bir unsur, mesela normal bir düğüm, diğerlerinin tuttuğu kayıt veya bilgiye erişip bundan destek alabiliyor.

Casper FFG (Friendly Finality Gadget) ilk olarak 2017 yılının Ekim ayında ”mevcut proof-of-work (PoW, iş ispatı) blockchain sisteminin yerine geçecek proof-of-stake (PoS) temelli bir sonlandırma sistemi” olarak tanıtılmıştı. Bu sistemin en büyük hedefi ”onaylayıcı mevduatları ve kripto ekonomik teşvikler yoluyla ortaya çıkan ekonomik sonlandırma hakkındaki mevcut soru ve soruları” çözmek olarak belirtilmişti.

Nisan ayının sonlarında Ethereum Improvement Proposal (EIP) #1011: Hybrid Casper FFG tanıtılmış ve bunun amacının melez bir konsensüs sistemi getirerek kripto madenciliği ile ilgili sorunları çözmek olduğu belirtilmişti. En son teklife göre ETH ağı, PoW ile PoS konsensüs yöntemlerini birleştirip aşamalı olarak tamamen PoS sistemine intikal etmeyi planlamakta. EIP’e göre bu güncellemenin en önemli özelliklerinden bir tanesi madenciler için olan blok ödülünü 3 ETH’den 0.6 ETH gibi bir miktara düşürüyor olması.

Buterin’in güncel bir toplantıda belirtti üzre, Casper ve Sharding’in piyasaya sürümü ETH blockchain’ini ”kuramsal maksimum seviyesine yükseltecek.” Buterin bu güncellemelerin yeniden planlanmasının ağı güvene almak için gereken katılım miktarını 1.500 ETH’den 32 ETH’ye düşüreceğini ki bunun da hisselerdeki katılımı ”daha uygulanabilir” bir hale getireceğini düşündüğünü belirtmekte. Buterin buna ek olarak Casper’ın ”ana zincirden daha ayrı bir model” olduğunu ifade edip bu yeni model sayesinde geliştiricilerin Ethereum ağını rahatsız etmeden Casper’ı piyasaya sürebileceklerini ifade etti.

”Casper bileşeni bir şekilde ana zincirden daha ayrı bir unsur. Bu da Casper’ın bazı yöntemler sayesinde daha elverişli bir şekilde geliştirilebileceği ve ayrı bir zincir olarak kendi kurallarına sahip olabileceği anlamına geliyor.”

Yakın zamanda Google‘ın Vitalik Buterin‘i kendi takımına katmak istediği haberini sizlerle paylaşmıştık. Vitalik 20 Mayıs tarihinde Google bünyesinde çalışan bir görevlinin kendisine yolladığı iş teklifini Twitter üzerindeki kullanıcıları ile paylaşmış ve onların fikrini sormuştu ancak maili gönderen kişinin adını sansürlemediği için – en azından çoğu tahmin o yönde – bu tweeti kısa sürede silmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment