Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da POS’a Geçiş İçin Adımlar Atıldı

Geliştiricilerin bu cuma günü yaptığı açıklamaya göre, ethereum ağının fikir birliğine varmasını sağlayacak olan yeni kod inceleme için hazır durumda.

Hibrit Casper FFG (Friendly Finality Gadget) olarak da bilinen Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 1011, yoğun enerji tüketimli madencilik faaliyetlerinden daha yeşil bir çözüm olan “minting”e doğru uzun vade için atılmış ilk adım olacak.

Ethereum’un mevcut konsensüs protokolü, ağın zincire yeni bir blok eklemeyi kabul etme şekli, proof -of-work (emeğin kanıtı) olarak adlandırılıyor ve kaynakların bu işlem için “kanıt” olarak gösterilmesini gerektiriyor.

Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin ve diğer geliştiriciler, nihayetinde kullanıcıların özel cüzdanlara kilitlendikleri ve konsensüs kurallarına uymadıkları takdirde bakiyelerini kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıldıkları bir proof-of-stake (bakiye kanıtı) modeline geçmeyi tartıştılar. Bu planlanan bakiye modeline geçiş de Casper olarak biliniyor.

Uygulandığı takdirde EIP 1011, geçtiğimiz yıl yayımlanan makalelerde de tartışılan bir proof-of-work ve proof-of-stake hibrit sistemini tanıtan Casper ağına doğru ilk ciddi girişim olacak.

Öte yandan Casper, hala yapım aşamasında olmasına rağmen üzerinde ciddi tartışma ve şüphelerin döndüğü bir konu. Örneğin, VMware’den bir araştırmacı, sistemi “temel anlamda savunmasız” olarak nitelendirdi.

Buna rağmen EIP 1011’in yazarlarından Chih-Cheng Liang ve Danny Ryan, cuma günü diğer geliştiriciler ile yapılan bir toplantıda önerilen kodun “inceleme ve topluluk tartışması için hazır” olduğunu söyledi.

Ryan ayrıca ethereum arayüzü için geliştirme çalışmalarının yakında başlayabileceğini ve resmi tetkik mühendisleriyle beraber hareket etmekte olduğunu da söyledi ve

“Bulmacanın bu parçaları tamamlanmaya yaklaştıkça, hard fork’un ne zaman gerçekleşeceğine dair konuşmaya başlama zamanının geldiğini belirteceğim.” diye devam etti.

Ryan’ın da belirttiği gibi, yeni değişiklik mevcut ethereum yazılımıyla uyumlu olmayacak, haliyle sistemin uygulamaya hazır hale gelmek için yeni bir hard fork olması gerekecek. Bununla birlikte, Ryan’a göre hala kat edilmesi gereken biraz yol var:

“Test konusuna gelirsek… Kesin ne zaman olacağına dair bir bilgim yok. Test etmeye başlamadan önce EIP’i biraz daha tartışacağız.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment