Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliği 2025 Yılında Çok Daha Farklı Olacak

Dünyada kripto para madenciliğinde kullanılan elektrik,İzlanda’nın kullandığı elektrik hacmini aştı. Ancak kripto para piyasasını diğer piyasalar ile karşılaştırıldığımızda işlem hacmi çok daha düşük seviyede. Bu elektrik tüketimi eğer dijital para birimleri şu anki hızla büyümeye devam ederse sürdürülemez hale gelecek.

Yüksek madencilik zorluğu

Bitcoin madenciliği her 2016 blokta, blok 10 dakikada tamamlanacak şekilde ayarlanmıştır. Daha fazla madenci işlem yapmaya başladığında, zorlukta aynı şekilde artar. Böylece zorluk ağın işlem gücü artışına orantılı olarak artmış olur. Hem Ethereum hem de Bitcoin’in madencilik zorluğu, ortaya çıktığı günden itibaren katlanarak artmış ve artmaya devam etmektedir. Bu eğilim, dünya üzerinde kripto paraların kabulü arttıkça da devam edecektir.

Daha Merkezi

Gittikçe artan madencilik zorluğu, madencileri yeni ve daha dayanıklı madencilik ekipmanları almaya zorlayacaktır. Bu ekipmanlara bir örnek de süper-bilgisayarlar. Süper-bilgisayarların sorunu ise aşırı pahalı olmaları. Dolayısıyla bu bilgisayara yalnızca sağlam mali kaynaklara sahip insanlar ulaşabilecek. Madencilik, küçük ölçekli madencilerin rekabet edebilme yeteneklerini daha da sınırlandıran ölçek ekonomilerinden büyük fayda sağlamış olacak. Bu nedenle, madencilik yoğun bir şekilde merkezileştirilmiş olacak. AntPool en büyük bulut madencilik şirketi olup, Bitcoin madenciliğinde işlem gücünün  %19,88‘sini kontrol ediyor olacak. Çoğu madencilik şirketi, düşük elektrik ve iş gücü maliyeti nedeniyle Çin’de bulunacak.

Yeşil Alternatifler

Blockchain ağlarının işlem oranı arttıkça, piyasadaki madencilik donanımlarının miktarı artmaya devam edecek. Madencilik ekipmanları büyük miktarda enerji tüketiyor ve bunun etkisi az da olsa kripto para piyasasını etkiliyor.

Sadece madenciliğin gündemde daha çok yer edinmesi halinde madencilik için ne kadar elektrik kullanılacağını hayal edebiliriz. Bu makinelere güç veren elektrik genellikle yenilenemeyen enerji kaynaklarından geliyor ve iklim değişikliğine sebep olacak. Avusturyalı şirket HydroMiner, madenciliği yenilenebilir enerjiler kullanarak daha sürdürülebilir ve kârlı hale getirmeyi planlayan az sayıdaki maden şirketinden biridir.

HydroMiner CEO’su Nadine Damblon CoinNoob‘a verdiği bir röportajda, madencilik için güneş enerjisi kullanan şirketlerin olduğunu, ancak daha istikrarlı olmak için hidroelektrik enerjinin muhtemelen en iyi çözüm olduğunu belirtti.

Proof-of-Stake(PoS)

PoS ağında her doğrulayıcı, ağın bir bölümüne sahiptir. Bu her doğrulayıcının pahalı madencilik ekipmanına sahip olması gereken PoW yönteminden çok farklıdır. POS, ağın merkezsizleşmesini arttırır, çünkü tüm kripto para yatırımcıları kendi kripto parasıyla orantılı olarak ağda bir etkiye sahip olurlar. Ek olarak zor hesaplamaları yapmaya gerek olmadığından, POS oldukça verimli oluyor. Ayrıca işlemler çok daha hızlı gerçekleşiyor. POS’ın birkaç dezavantajı vardır; En ciddi olanı ise “nothing at stake” sorunudur. PoS sistemini kullanan bir ağın saldırı altında olduğunu ve saldıran kişinin, ağın orijinal Blockchain‘ini değiştirip kendi tasarladığı Blockchain’i yerleştirdiğini varsayalım. İki Blockchain’de “maden” ekonomik anlam taşıyor. Çünkü bunun için hiçbir şey yapmanıza gerek kalmıyor. İki Blockchainde de madencilik yapmak ekonomik anlam taşıyor çünkü bu size bir maliyet yaratmıyor. Aslında, saldırgan başarılı olursa, yapılacak en akıllıca şey budur. POW ile bir madenci PoS’da oluduğu gibi iki Blockchainde de üretim yapamaz. Bu sebepten dolayı hangisinde madenciliğe devam edeceğine karar vermelidir. Çünkü madencilik ekipmanları sadece bir seferde kullanılabilir ve pahalı elektrik enerjisi ile çalışır.
Bitcoin, Blockchain üzerindeki bloklar her zaman PoW aracılığıyla doğrulanır. Bununla birlikte, Ethereum yeni “Casper” protokolüyle PoS’a doğru ilerlemeye çalışmaktadır. Eğer başarılı olunursa Ether sahiplerinin işlem ücretleri karşılığında paraları akıllı sözleşme ile kazanmasına imkân verilecektir. Birçok insan, POS ile bugüne kadar çözülmeyen sorunlarını çözüp çözemeyeceklerini görmek için Ethereum’a göz kulak oluyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment