Ethereum Ana Ağında Kısa Süreli Kesinti: Neler Yaşandı?
Ethereum (ETH) ana ağında 25 dakika boyunca yaşanan aksaklık ciddi bir soruna yol açmadan önce giderildi.
11 Mayıs TSİ 23.00 sularında Ethereum ana ağında yaklaşık 25 dakika süren bir aksaklık yaşandı. Bu süreçte ağ yeni bloklar üretmeye devam ederken bu blokları tamamlayamadı. Öte yandan kısa süre sonra ağın otomatik olarak işlemleri tamamlamaya başlaması hissedilir bir aksaklığın önüne geçmiş oldu ve Ethereum işlemleri bu durumdan etkilenmeden sorun giderildi. 25 dakikalık süreçte hissedilen tek negatif etki ağ işlemlerinde gözlemlenen ufak bir yavaşlamadan ibaret oldu.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ethereum geliştiricileri, sorunun farkında olduklarını belirtirken bu tür sorunların ağın sağlamlığının test edilmesi için önemli olduğuna yer verdi:
Ana ağ şu geçici olarak bir tamamlanmama dönemi yaşadı. Zincirin sağlamlığı için iyi bir örnek teşkil ediyor. Bloklarda bir miktar yavaşlama olsa da işlemler her zamanki gibi faaliyet göstermeye devam etti. Artık normale döndük.
Blokların tamamlanamaması durumu geçtiğimiz dönemlerde benzer blokzincirleri üzerinde ciddi sorunlara yol açmıştı. Solana (SOL) ağı, benzer durumlar sebebiyle defalarca durdurulup tekrardan başlatılmak zorunda kalmış ve bu hem projenin imajına hem de anlık SOL fiyatına olumsuz yansımıştı.
Ayrıca bu tür durumlar kötü niyetli doğrulayıcıların tamamlanmayan blokların içindeki işlem bilgilerini değiştirip kendi lehlerine kazanç etmeleri veya ağa saldırıda bulunmaları gibi riskler taşıyor. Öte yandan Proof Of Stake (Hisse Kanıtı) mekanizmasının bir bileşeni olan ve blokların korunup güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan Casper konsensüsü, bu tür durumlarda Ethereum ağını korumayı ve ayakta tutmayı başarıyor.
Kurucu ortak Vitalik Buterin‘in 2016 yılında medium üzerinde yazdığı makalelerinde bile bahsettiği bu yenilikçi özellik, ağ doğrulayıcılarının (validator) PoS için yatırdıkları varlıkları olası bir saldırı durumunda yakarak kötü niyetli davranışlarında önüne geçer. Bu, blokzincirinin güvenliğini artırır ve ağın daha merkeziyetsiz bir hale gelmesini sağlar.