Site icon Koin Bülteni

Ethereum Bu Üç Şey Yüzünden Bitcoin’in Gölgesinden Uzaklaşıyor

ethereum-eth-bitcoin-btc

Ethereum geliştiricileri altı yıllık çalışmanın ardından Proof-of-Stake algoritmasına geçiş yapmaya başladılar. Bitcoin’in ardından gelen en büyük ikinci kripto para olan ve pek çok özelliğini Bitcoin’den alan Ethereum, bu geçiş sürecinin sonunda Bitcoin’in gölgesinden biraz da olsa uzaklaşmış olacak. Peki Ethereum geliştiricileri neden Proof-of-Stake algoritmasına geçiş yapmaya, başka bir deyişle, niye Bitcoin’in gölgesinden uzaklaşmaya çalışıyorlar?

Ethereum (ETH) topluluğu 1 Aralık günü Beacon Chain’in temelini sorunsuz bir şekilde atıp ETH 2.0 güncellemesinin genesis blokunu onaylamayı başardı. Böylece Proof-of-Work‘ten (PoW) Proof-of-Stake‘e (PoS) geçişi temsil eden sürecin ilk ayağı olan Phase 0’ya girilmiş oldu.

Bitcoin’in gölgesinden uzaklaşmaya başladı

2015 yılında kurulan Ethereum; akıllı sözleşme (smart contract) gibi bazı teknolojiler sayesinde Bitcoin’den ayrım gösteriyor. Fakat Ethereum, proof-of-work gibi algoritmaları kullanması bakımından hala Bitcoin’i anımsatıyor.

Ethereum geliştiricileri 1 Aralık’ta temeli atılan geçiş sürecinin tarihi bir öneme sahip olduğunu düşünüyor. CoinDesk editörü Will Foxley’nin iddiasına göre ETH kurucularından Vitalik Buterin, Ethereum’un bu geçiş süreci sayesinde “Bitcoin’in gölgesinden uzaklaşmaya başlayacağını” dile getirdi. Buterin bunun uzun bir süreç olacağını söylerken Ethereum’un Bitcoin’in gölgesinden ancak Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması’nı (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm) kullanmayı bıraktıktan sonra çıkabileceğini aktardı.

Ethereum neden böyle bir sürece girdi?

Messari araştırmacıları Ethereum 2.0 olarak adlandırılan bu geçiş sürecinin dinamiklerini aktarabilmek için özel bir rapor hazırladılar. Ethereum ağının bu süreçten nasıl etkileneceğinin incelendiği raporda böyle bir çalışmanın neden yapıldığı da irdelendi.

Wilson Withiam ve Ryan Watkins tarafından kaleme alınan bu rapora göre Ethereum geliştiricilerini Proof-of-Stake algoritmasına geçmeye iten üç temel faktör var: Güvenlik, merkeziyetsizlik ve enerji verimliliği.

  • Güvenlik: 

    PoS ile çalışan bir blockchaindeki işlem doğrulayıcıları, Bitcoin gibi blockchainlerdeki blok madencilerine kıyasla çok daha yüklü miktarlarda masraf yapabilirler. Ethereum 2.0 ağına saldırmayı düşünen bir doğrulayıcının hem daha fazla masraf yapmayı hem de parasının tamamını kaybetmeyi göze alması gerekiyor. Çünkü Ethereum 2.0’ya yapılacak olası bir yüzde 51 saldırısında ağı korumaya çalışan diğer doğrulayıcılar bir fork yaparak saldırganın stake ettiği para miktarını kayıtlardan silebilir. Messari araştırmacıları bunu gidip “bir PoW madencisinin maden tesisini yakıp yıkmaya” benzetiyor. Bu savunma mekanizması, potansiyel saldırganların gözünü korkutup ağı daha güvenli kılabilir.

  • Merkeziyetsizlik: 

    CoinShares’in 2019 tarihli bir araştırması, Bitcoin madencilerinin ürettiği hash oranının yüzde 65’inin Çin merkezli olduğunu gösterdi. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Çin’in sırf bu yüzden Bitcoin’e saldırı düzenleyebileceğinden bahsetti. Messari araştırmacılarına göre Ethereum; PoS’ye geçiş yaparak bu merkezileşme riskinin önüne geçebilir. Bunun sebebi ise PoS ağına daha fazla kişinin, daha tasarruflu katılım sağlayabilmesi ve Ethereum camiasının coğrafi olarak heterojen bir yapıya sahip olması.

  • Enerji verimliliği: 

    Messari araştırmacılarına göre Ethereum’un PoS’ye geçişini açıklayan “en basit” sebep bu. Ethereum madencilik yapısını ortadan kaldırarak daha az elektrikle işleyebilir hale gelecek. ETH 2.0 ağındaki bir beacon düğümü ile doğrulayıcı sürümünü çalıştırmanın yıllık maliyetinin 120 dolar olacağı düşünülüyor. Bu, ASIC cihazlarıyla çalışan maden tesislerinin maliyetinden çok daha düşük.

Exit mobile version