Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CEO’su: Çin Bitcoin’e Saldırı Düzenleyebilir

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse bugün Anthony Pompliano’nun podcast yayınına katıldı ve Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve XRP gibi kripto para birimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Global kripto para pazarından ve ABD, Çin gibi ülkelerin bu pazardaki rolünden bahseden Garlinghouse, Çin’in Bitcoin ağına bir yüzde 51 saldırısı düzenleyebileceğini söyledi.

En büyük blockchain şirketlerinden biri olan Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, Anthony Pompliano’nun düzenlediği The Pomp Podcast adlı programa katıldı. İkili program sırasında kripto para sektöründeki gelişmeleri, son zamanlarda alınan regülasyon kararlarını ve sektörün geleceğini değerlendirdi. Konuşulan konular arasında Çin’in Bitcoin üstündeki etkisi ve XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı da yer aldı.

Bitcoin madencileri Çin’e yoğunlaşmış durumda

Proof-of-work algoritmasıyla çalışan Bitcoin ağındaki işlemler madencilerin eforuyla doğrulanıyor. Ripple CEO’su Garlinghouse, 40 dakikalık podcast bölümünün 21. dakikasında Bitcoin madencilerinin çok ciddi bir kısmının Çin’de ikamet ettiğini vurgulayarak bunun Bitcoin’in merkeziyetsizliğini tehlikeye attığını açıkladı.

Garlinghouse doğrudan isimlerini vermemekle birlikte Çin’deki dört büyük maden firmasının Bitcoin ağındaki hash oranının yüzde 50’sinden fazlasını kontrol ettiğini söyledi. Garlinghouse, Çin Komünist Partisi’nin gerekli görmesi halinde bu maden şirketlerine bazı dayatmalar uygulayabileceğini belirtti.

Bitcoin’i kontrol edebilecekleri anlamına mı geliyor?

Anthony Pompliano bu açıklamaları yapan Garlinghouse’a karşı çıkarak ağda belli bir hash oranına sahip bir şirketin Bitcoin ağında herhangi bir değişiklik yapamayacağını söyledi. Pompliano ayrıca tek bir maden havuzunun yüzde 50’den fazla hash oranına sahip olmadığını, bunun farklı havuzlar arasında dağılmış durumda olduğunu belirtti.

Ripple (XRP) CEO’su Garlinghouse ise bu havuzların hepsinin Çin merkezli olduğunu hatırlattı. Garlinghouse, Çin Komünist Partisi’nin bu dört farklı maden havuzuna gidip hepsine aynı dayatmada bulunabileceğini vurguladı. Garlinghouse, Çin Komünist Partisi’nin Bitcoin ağına yüzde 51 saldırısı düzenleyip düzenleyemeyeceği sorusuna “Kesinlikle düzenleyebilir.” yanıtı verdi. Garlinghouse, kendisine katılmayan Pompliano’ya ise “dünyanın en büyük IPO’sunu (Ant Group) durdurabiliyorlar da (bunu mu yapamayacaklar)?” sorusunu sordu.

XRP ABD tarafından menkul kıymet ilan edilirse ne olur?

Garlinghouse ve Pompliano ikilisinin masaya yatırdığı konulardan biri XRP’nin yasal tanımıydı. ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu; Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların menkul kıymet olmadığını duyurmuşken XRP’yi gri bölgede bırakmayı sürdürüyor.

Anthony Pompliano; Garlinghouse’a “XRP menkul kıymet olarak tanımlanmaya başlarsa ne olur?” sorusunu sorduğunda Garlinghouse XRP’yi şahsen bir menkul kıymet olarak değerlendirmediğini söyledi. Böyle bir tanımlama yapmak için yeterli sebep göremediğini söyleyen Ripple CEO’su şu ifadeleri kullandı:

“Ben XRP’yi menkul kıymet olarak değerlendirmenin pek mümkün olduğunu sanmıyorum. Eğer ABD XRP’yi menkul kıymet olarak tanımlayacak olsa… XRP’yi menkul kıymet olarak görmeyecek birçok G20 ülkesi var. XRP’nin global pazarda menkul kıymet olarak görüldüğünü düşünmüyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!