Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Nasıl Yükseldi? İşte Rekorun Anatomisi

Ethereum fiyatı 1.560 doların üstüne çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Rekordan önce geçen gün ve saatlerde, birçok farklı bullish gelişme yaşandı. Bunların kimi doğrudan ethereum ağı ile ilgiliyken kimi yatırımcı tarafıyla ilgiliydi.

Twitter, Ekşi Sözlük gibi platformlarda Ethereum hakkında konuşanların sayısı çoğaldı. Bu popülerlik sosyal medyaya yansımadan önce, ekosistemin farklı unsurlarını etkiledi. Yazı boyunca bu unsurlardan birkaçı ele alınacak. Fakat bunlar bir nedensellik ilişkisine sokulmadan, simültane gelişmiş olaylar olarak irdelenecek.

Bu haliyle, bu yazı “Ether fiyatı neden yükseliyor?” sorusuna değil “Ether fiyatı nasıl yükseliyor?” sorusuna yanıt olacak.

Ethereum ağında hareketlilik sürüyor

1 Ocak 2021 tarihinde 441 bin tane aktif ethereum adresi bulunuyordu. Günlük aktif adreslerin sayısı, 2 Şubat’ta 518 bine ulaştı. Yılbaşından bu yana artan bir diğer şey, gün içerisinde açılan yeni adres sayısı oldu.

santiment-ethereum-yeni-adres
Kaynak: Santiment

Ethereum hem daha fazla kullanıcıya hem daha fazla kullanıcı hareketliliğine ev sahipliği yapmaya başladı. Bunun bedeli, kendisini işlem ücreti olarak dışavurdu.

Ocak ayının sonuna gelindiğinde, ortalama işlem ücreti 11 doların üstünde kaydedildi. Bu, üç haftanın zirvesiydi. Yüksek işlem ücretleri, kullanıcıların manevra kabiliyetini kısıtlarken madencilerin cebini doldurdu.

Bitcoin madencileri ocak ayında işlem ücretlerinden 114 milyon dolar kazandılar. Bu sayı ethereum madencileri için 325 milyon dolar oldu. Glassnode’a göre böylece, bir önceki madenci rekoru ikiye katlanmış oldu.

Borsadan cüzdana….ya da stake’e?

Proof-of-stake’e geçiş yapmayı hedefleyen ethereum, bu yönde sağlam adımlarla ilerliyor. Bu güncellemenin miladının atılabilmesi için 524 bin 288 ETH gerekiyordu. Staking için açılmış mevduat sözleşmesinde artık 2.9 milyondan fazla ETH bulunuyor. Bunun karşılığı, 4.5 milyar dolardan fazla.

Bu sırada borsalarda tutulan ETH miktarı, 1 Şubat’ta dip yaptı. CryptoQuant verilerine göre borsalardan 30 günde 3.75 milyon tane ETH çekildi. Bu coinler staking veya HODL amacıyla kullanılıyor olabileceği gibi, merkeziyetsiz borsalara (DEX) gönderilmiş olabilir.

Kullanıcının ethereum’un geleceğine duyduğu bu inanç, geliştirici tarafına yansımış durumda. GitHub hareketliliğini inceleyen Santiment, ethereum geliştiricilerinin ocak ayı boyunca gitgide daha fazla çalıştığını tespit etti. Bunun için “Uzun vadeli yatırımcılar, onun güvenilirliğini ölçmek için bu metriği kullanıyorlar.” ifadesine yer verildi.

Büyük yatırımcı talep göstermeye başladı

Dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi olan Grayscale, geçici bir duraklamanın ardından ethereum işlemlerini yeniden açtı. 30 Ocak tarihli duyuruda, kurumsal yatırımcıların ethereum fonuna yatırım yapmaya devam edebileceğini duyuruldu.

Bybt verilerine göre Grayscale’in ether fonuna 2-3 Şubat tarihleri arasında 24 bin 796 tane ETH eklendi. Şirket artık 2.96 milyon ether tutarken, bunların karşılığı 4.5 milyar dolardan fazla.

Buna ek olarak, “ETH balinalarının” sayısı yılbaşından beri artıyor. İçerisinde en az 10 bin tane ETH barındıran cüzdanların sayısı, ocak ayının sonunda son 13 ayın zirvesine çıktı. Yılbaşından beri 35 yeni balina doğdu.

Tüm bu veriler, ether fiyatı rekora koşarken ona eşlik etti. Ether 3 Şubat sabahında 43 milyar dolarlık ticaret hacmiyle neredeyse bitcoin’i (50 milyar dolar) yakalamış durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!