Avrupa Birliği bünyesindeki Europol, kripto paraların siber suç işlemek ve para aklamak için kullanılabildiklerini hatırlatan bir bildiri yayınladı ve insanları bu tarzdaki paraların risklerine karşı uyardı.
Dünya genelindeki bazı otoriteler kripto paraları doğrudan yasa dışı faaliyetlerle bağdaştırıyorlar. Kripto paraların bu gibi amaçlarla kullanıldıklarına şüphe yok. Ancak bundan bir süre önce ortaya çıkan bazı gelişmelere göre kripto paralar bu amaçlar için aslında bazı yetkililerin zannettiklerinden çok daha az kullanılıyorlar.
Europol Uyarısı
AB bünyesindeki yasal yaptırımlardan sorumlu olan Europol, kripto paralar hakkında bir uyarı metni yayınladı. Europol’e bağlı olan Organize İnternet Risklerin Değerlendirilmesi (IOCTA) yazısına göre:
“Kripto paraların siber suçlular tarafından kullanılıyor olmaları şu anda bizim için en önemli olan şeylerden biri. Yasa dışı servislerde en sık kullanılan ödeme metodu kripto paralar oluyor.”
Europol, kripto paraların yasa dışı amaçlarla kullanılabildikleri gibi gayet yasal amaçlarla da kullanılabildiklerini belirtti.
Malta’yı Etkilemiyor
Europol kripto paraları epey riskli varlıklar olarak görse de AB üyesi Malta bu konuda pek hemfikir değil gibi duruyor. Ülkenin özellikle geçtiğimiz seneden beri bu alanda attığı adımlar, Malta’nın ‘Blockchain Adası’ olarak tanınmasını sağladı.
Hatta Binance ve Bittrex gibi sektörün en önde gelen borsaları, Malta’ya taşınma kararı dahi aldılar.
Europol tarafından yayınlanan bildiriye Malta’daki Parlamento Finansal Hizmetler, Dijital Ekonomi ve Yenilik Sekreterliği sözcüsünden şöyle bir yanıt geldi:
“Bu sektör şu anda ne AB dahilindeki ne de haricindeki ülkeler tarafından düzenlenmiş durumda. Malta, bu teknolojiye yasal boyut kazandıracak ilk adımları atıyor. Getirilecek yasalar para aklama gibi kullanım amaçlarını da önleyecek.”