Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ferguson: “İçinde Bulunduğumuz Parasal Devrimin Kazananı Bitcoin”

Dünya çapında saygı gören bir iktisat tarihçisi olan Niall Ferguson, pandemiyle birlikte parasal bir devrim yaşadığımızdan ve Bitcoin’in açık ara en büyük kazanan olduğundan bahsetti. Ferguson, Bloomberg’de yayınlanan makalesinde dolar, altın ve Bitcoin’in performansları üzerinde durdu.

Tarihçi Niall Ferguson, Twitter’da Bloomberg üzerinde yayınladığı makalesini paylaştı. Ferguson, şunları söyledi:

“Çok yönlü bir parasal devrim yaşıyoruz ve çok azımız bu durumu tam boyutuyla kavrayabiliyor. Bitcoin kazanıyor. Makalemdeki tartışmanın özünde Bitcoin’in yalnızca kıt bir arza sahip olması değil, aynı zamanda egemen bir para birimi olması üzerinde duruyorum. “

Dan Tapiero, Ferguson’un paylaşımı üzerine şaşkınlığını gizleyemedi:

“Şaşırtıcı ve muazzam.
‘Biden Bitcoin’i ABD finansal sistemine dahil etmeli.’
En çok saygı gören tarihçiler arasında bulunan Ferguson’un Bitcoin yorumu dikkatleri üzerine çekti.”

Ünlü tarihçi önceki yıllarda Bitcoin’e karşıydı

Niall Ferguson, blockchain kullanan bir kripto paranın kullanılamayacağını öne sürmüş ve Bitcoin’in aldatıcı olduğunu ifade etmişti. Ardından 2017’de BTC’de görülen büyük sıçramayla birlikte kripto para piyasasına gereken dikkatin verilmesi gerektiğini belirten tarihçi, Bitcoin’in dijital altın olabileceği üzerinde de durmuştu.

Salgın parasal devrimi hızlandırdı

Ferguson, içinde bulunduğumuz Kovid-19 salgınına değinerek makalesine başladı. Pandeminin parasal devrimi hızlandıran bir katalizör olduğunu ifade eden tarihçi; USD, altın ve Bitcoin fiyatında görülen performansa dikkat çekti. Doların küresel çapta en sevilen para birimi olduğunu dile getiren Ferguson, doların bu yıl fazla değer kaybetmediğini söyledi. Altının ise dolar bazında %15 oranında yükselmiş olduğunu belirten tarihçi, BTCUSD paritesinde %139 oranında bir yükseliş görüldüğünün altını çizdi.

Nobel ödüllü Roubini’nin Bitcoin’e “Shitcoin” demesini de gündeme taşıyan ve kendisinin bir röportajda BTC’nin kısmı bir değer deposu oluşunu kabul ettiğini aktaran tarihçi; Paul Tudor Jones, Stan Druckenmiller ve Bill Miller gibi isimlerin son dönemlerde yapmış olduğu BTC yorumlarına da değindi.

“Şu anda olan şey, Bitcoin’in ödeme aracı olarak değil, bir değer deposu olarak benimsenmesidir.”

bitcoin-fergusonBitcoin’in olumlu ve olumsuz özellikleri

Ferguson, Bitcoin’in sahip olduğu kusurları şöyle sıralıyor: Bitcoin’in ödeme aracı olarak yavaş olması, BTC blockchain ağının her 10 dakikada yaklaşık 3 bin işlem yapabilmesi ve işlem maliyetleri.

Olumlu özellikleri arasında ise arz kıtlığı, piyasaya egemen oluşu ve banka gibi aracı kurumlar olmadan ödeme yapma kolaylığı bulunuyor.

Joe Biden dijital dolar yerine Bitcoin’i düşünmeli

Niall Ferguson, Bitcoin’in çeşitli suçlular tarafından benimsenmesinin ve bazı yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasının ortaya çıkışının ilk zamanlarında BTC’nin itibarını zedelemiş olduğunu belirtti. ABD’nin konuyla ilgili raporunda suçluların henüz kripto paraları kullanmayı bırakmamış olduğunu hatırlatan tarihçi, yine de insanların yaptıkları parasal işlemlerde izlenmemek adına kripto paraları giderek daha fazla tercih ettiğinden bahsetti.

Son olarak Joe Biden’ın Bitcoin’i finansal sisteme entegre etmesi gerektiği hakkında yorumda bulunan tarihçi, şunları söyledi:

“Joe Biden, Çin gibi bir dijital para yaratmaya çalışmak yerine Bitcoin’i ABD finansal sistemine entegre etmenin faydalarını kabul etmelidir. Sonuçta Bitcoin, daha merkeziyetsiz ve mahremiyete özen gösteren bir sistem olarak tasarlanmıştır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!