Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fiba Portföy Blockchain Fonunu 6 Temmuz’da Arz Edecek

2013 yılında Fiba Grubu bünyesinde kurulan Fiba Portföy, ana stratejisi blockchain alanına yatırım yapmak olan Fiba Portföy Blok Zinciri Teknolojileri Serbest Fonunu 6 Temmuz tarihinde halka arz edeceğini açıkladı.

Sermaye Piyasası Kurulunun 7 Mayıs’ta onayladığı fon; toplam değerinin %80’ini devamlı olarak blockchain teknolojisini geliştiren, blockchain uygulamalarını ticari çözüm olarak kullanan ve bu teknolojiyi faaliyetlerinde kullanan şirketlerin ortaklık paylarına, Amerikan Depo Sertifikalarına, Global Depo Sertifikalarına ve borçlanma araçlarına ayıracak.

Fiba Portföy tarafından yapılan açıklamaya göre fon portföyüne kripto para ve kripto varlık piyasası işlemleri ile bunlara dayalı araçlar dahil edilmeyecek.

Kurulduğu yıl 75 milyon TL değerinde portföy yöneten Fiba Portföy, 2020’nin başı itibarıyla portföy boyutunu 4 milyar liranın üstüne çıkardı.

Döviz ve TL cinsinden varlıklara yer verilecek

Fon portföyüne yabancı sermaye piyasası araçlarının eklenebileceği fakat yabancı ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarının fondaki toplam değerinin %80’i aşamayacağı belirtildi. Ek olarak, yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden ihraç ettiği para ve sermaye piyasası araçları da fonun devamlı olarak %80’den fazlasını oluşturmayacak.

Blockchain fonunda döviz cinsinde yer alacak varlıklar için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki varlıkların dahil edildiği yatırım, borsa yatırım ve girişim sermayesi fonlarına, paylara, payları temsil eden sertifikalara yatırım yapılabilecek. Türkiye’de ihraç edilmiş döviz cinsinden borçlanma araçları ve mevduatlar, Türk şirketlerinin ihraç ettiği Eurobondlar vb. de fonda yer alabilecek.

TL cinsi varlıklar için “Türkiye’de ihraç edilmiş yatırım, borsa yatırım ve girişim sermayesi fonları dışında mevduat, repo, ters repo, Takasbank Para Piyasası, devlet içi borçlanma araçları, Türkiye’de mukim şirketler tarafından ihraç edilen özel sektör menkul kıymetleri (pay senetleri ve borçlanma araçları), kamu ve/veya özel sektör tarafından ihraç edilen kira sertifikaları ile varlığa dayalı menkul kıymetler ve/veya varlık teminatlı menkul kıymetler ve söz konusu varlıklara dayalı swap işlemleri/sözleşmeleri dahil türev araçlar”, yapılandırılmış yatırım araçları sayılabilecek.

Risk seviyesi 6 olarak belirlendi

Saklayıcılığını QNB Finans Yatırım Menkul Değerler’in yapacağı fonun risk düzeyi, 7 üzerinden 6 olarak açıklandı. Fonun maruz kalabileceği temel riskler arasında, blockchainin “gelişmekte olan bir teknoloji” olması gösterildi.

Bu gibi teknolojiler, “bazen uzun dönemli bir yükseliş ve kabul görme ivmesi yakalamışken, bazen de doğası gereği yaygın ve ekonomik kullanıma konu olamadan düşüşe geçen deneysel alanları” içerebilmektedir. Bunun, beraberinde yatırım riski getirdiği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!