Site icon Koin Bülteni

Filipinler Hükümeti İki Kripto Para Borsasını Daha Resmen Onayladı

filipinler-dijital-para

Filipinler

Yerel haber kaynaklarına göre Filipinler‘in merkez bankası iki adet kripto para borsasına daha onay vererek ülkedeki toplam resmi kripto para borsa sayısını beşe çıkardı. Ülkedeki kripto para işlemlerinde de kayda değer bir artış yaşanıyor.

İki Borsa Daha Onaylandı

Filipinler’in merkez bankası olan Bangko Sentral ng Pilipinas’ın (BSP) kıdemli yetkililerinden biri yaptığı yeni açıklamalarla birlikte bankanın iki yeni borsaya daha onay verdiğini belirtti. Başkan Yardımcısı olan Chuchi G. Fonacier, Business World’e verdiği röportajda şöyle konuştu:

“Yasal düzenleme otoritesi, Filipinler pesosunu Bitcoin ve Ethereum gibi dijital paralara dönüştürmeyi sağlayan Virtual Currency Philippines Inc. ve Etranss adlı şirketlerin başvurularını onayladı.”

Ülke bu iki borsayla birlikte toplam beş adet kripto para borsasına resmen onay vermiş bulunuyor. Ülkenin ilk onaylı borsası olan Betur Inc. (veya Coins.ph) geçtiğimiz yılın Eylül ayında bu onayı kapmıştı. Betur’dan bir ay sonra Rebittance Inc., ondan sonra ise Bloom Solutions bu onayı kapanlar arasına girmişlerdi.

Filipinler’deki kripto para işlemlerinin de gayet iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Fonacier geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda bu yılın ilk çeyreğinde 24.16 milyon dolar değerinde kripto paranın pesoya; 36.74 milyon dolar değerinde pesonun ise kripto para dönüştürüldüğünü belirtmişti. 2017’nin son çeyreğinde ise 24.79 milyon dolar değerinde kripto para pesoya; 38.27 milyon dolar değerinde peso kripto paraya dönüştürülmüştü.

Kurallar Törpüleniyor

Ülkenin Kara Para Aklama Karşıtı Konseyi bundan bir süre önce “kara parayla olan mücadelesini” çok daha yoğun bir hale getireceğini ve bu doğrultuda kripto para işlemlerinin de daha yakından takip etmeye başlayacağını duyurmuştu.

Ülkenin merkez bankası da kripto para borsalarının “elektronik para üreticileri olarak faaliyet göstermeleri için ayrı bir lisans almaları gerektiğini” belirtmişti. Banka müşterilere elektronik cüzdan imkanı sunan borsaların “elektronik para üreticisi” olarak sayılıp sayılmaması gerektiği sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Ama Fonacier tarafından yapılan açıklamalara göre banka bu konu için yaptığı “dahili görüşmelerde böyle bir adımın olumlu olmayabileceği, sektöre yeni girecek şirketler için bu tarz kayıt süreçlerini basit tutmanın daha iyi olabileceği” kararına vardı. Fonacier:

“Şu anda kuralları törpülüyoruz. Eğer iş modelinizde e-cüzdan özelliği sunuyorsanız fazladan bir yükümlülüğünüz var demektir ama illa ki gidip e-para lisansı almanıza gerek yok.”

E-para üreticisi olarak kayıt yaptırmak isteyen kripto para borsalarının en az 100 milyon pesoluk (8 milyon ₺ civarı) bir sermayeye sahip olmaları gerekiyor.

Hükümete ait kuruluşlardan olan Cagayan Ekonomik Bölge Otoritesi (CEZA) geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kripto paralar için yeni bir yasal taslak oluşturduğunu, 25 farklı kripto para şirketine lisans vermeyi planladığını duyurmuştu.

 

Exit mobile version