Film direktörü Alex Ramírez-Mallis, karantina zamanında kaydettiği gaz (fart) ses kayıtlarını NFT yapıp satışa koyduğunu açıkladı. Satıştaki en pahalı NFT 324 dolar.
ABD’nin New York eyaletinde yaşayan 36 yaşındaki direktör, New York Post’a konuştu. “İnsanlar dijital sanat eserleri veya GIF satabiliyorsa neden fart satamasın ki?” diyen Ramírez-Mallis, “Umarım sattığım NFT’ler insanları düşündürür, güldürür ve beni zengin eder.” dedi.
Her şey 2020’de başladı
Direktör, mart ayının ABD’de Covid19 karantina başlangıcının yıl dönümü olduğunu söyledi. Ramírez-Mallis, Mart 2020’de karantina başladığında dört arkadaşıyla birlikte WhatsApp grubu kurdu. Grupta, arkadaşlarıyla birlikte ses kaydı paylaştıklarını, bu ses kayıtlarının gaz seslerinden oluştuğundan bahsetti.
Grup, ses kayıtları için bir web sitesi hazırladı. Sitede, “12 Mart 2020’de insanlar belirsiz bir karantina sürecine girerken 5 kişi gazlarını toplu bir şekilde kaydetmeye başladı ve bu böyle devam etti.” yazıyor.
Grup içinde gönderilen ses kayıtlarının toplam süresi ise 52 dakika.
“NFT çılgınlığı tamamen absürt”
Ramírez-Mallis ve arkadaşları, NFT çılgınlığı başlamadan önce ses kaydına başlamış olsa da son dönemde görülen NFT çılgınlığı ve büyük miktardaki kazançları görünce satışlara başladı. Ramírez-Mallis, “NFT çılgınlığı gerçekten absürt… Bu NFT’ler gerçek bir gaz bile değil. Sadece sahiplik gösteren dijital kodlardan ibaret bir şey.” diyor.
Direktöre göre, NFT’leri popüler yapan şey, onlara sahip olma fikrini satarak insanları etkilemesi.
NFT’ye birçok açıdan “balon” dedi
Direktör, NFT’leri sanat koleksiyonerleriyle kıyasladı. Ona göre sanat koleksiyonerleri; eser satın alan, bir yerde depolayan ve o esere ait sahipliğini gösteren belgeyi taşıyan kişilerden oluşuyor. Ramírez-Mallis’e göre NFT’ler bu durumun dijital halini yansıtıyor.
“NFT’ler birçok açıdan balon ve sonsuza kadar bizimle kalacaklar. Sanatsal bir varlığı bir değer deposu olarak alıp satmak yüzyıllardır görülen bir şey. NFT de bunun dijital bir yolu.”