Fransız regülatör kurum Autorite des Marches Financiers (AMF), MiCA mevzuatının düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Fransa’nın finans regülatörü AMF, 20 Nisan’da Avrupa Parlamentosu tarafından oy çokluğuyla kabul edilen MiCA’nın onaylanması hakkında açıklamalarda bulundu. Söz konusu mevzuatı memnuniyetle karşıladıklarını belirten kurum merkeziyetsiz finans (DeFi) ve NFT ürünlerinin yönetmelik kapsamında olmadığını dile getirdi.
Öte yandan AMF, komisyonun DeFi ürünleri ve NFT’ler hakkında detaylı araştırmalarını sürdürmeye devam edeceğini vurguladı:
NFT’ler, metinde belirtilen belirli kriterleri karşılamadıkları sürece MiCA Yönetmeliği kapsamı dışında tutulmaktadır. Bununla birlikte aracılar olmadan tamamen merkeziyetsiz bir temelde sağlanan kripto varlık hizmetleri de (DeFi) metnin kapsamı dışında tutulmuştur. Avrupa Komisyonu, metnin yürürlüğe girmesinden itibaren 18 ay içinde bu yeni pazarın gelişimini ve NFT’ler için özel bir rejim önerme ihtiyacını değerlendirmekle görevlendirilecektir.
Regülatör kurum tarafından paylaşılan bu detaylı metinde yasanın son aşamada Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmesi durumunda Temmuz 2023‘de yürürlüğe koyulacağı ve 2025 yılında tüm Avrupa’nın kapsamı dahilinde geçerli olacağının altı çizildi.
Kripto şirketleri için “hızlı geçiş” uygulaması
AMF, kripto para şirketlerinin MiCA ile gelen yeni kurallara uymak için “hızlı geçiş” seçeneğine sahip olacağını belirtti. Düzenleyici kurum tarafından başlatılan bu uygulama şirketlerin yeni yükümlülüklerle olan entegrasyonunu hızlandırmayı amaçlıyor. Öte yandan MiCA kapsamında Fransa’da halihazırda kayıtlı olan Binance veya Bitstamp gibi şirketler, daha yüksek Avrupa standartlarına uyum sağlamak için fazladan 18 aya sahip olacaklar fakat bu şirketler 18 aylık süre zarfında hizmetlerini yalnızca Fransız halkına sunmaya devam edebilecek.
Düzenleyici kurum ayrıca rezervler, çıkar çatışmaları, saklama ve belgeleme ile ilgili hükümlerin Avrupa ile nasıl uyumlu hale getirileceğini de değerlendireceğini
Düzenlemenin Avrupa’da uyumlu bir çerçeve oluşturarak Fransız ve Avrupalı kripto para aktörlerinin daha rekabetçi hale getirmeye ve daha iyi yatırımcı koruması sağlamaya yardımcı olacağını belirten AMF, bu adımın sektörün sağlıklı gelişimi için önemini işaret etti. Ayrıca MiCA Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilen sağlayıcılar AB pasaportundan faydalanabilecek ve hizmetlerini tüm AB ülkelerinde sunabilecekler.