İflas eden kripto para borsası FTX’in yeni yönetimi, kurucu Sam Bankman-Fried’in (SBF) ebeveynlerinin haksız yoldan elde ettikleri varlıkları geri talep ederek dava açtı.
Geçtiğimiz yıl iflas eden ve kripto para piyasasında ciddi kayıplara yol açan FTX’in yeni yönetim kadrosu, kurucu SBF’nin ailesini hedef aldı. FTX 18 Eylül Pazartesi günü sunduğu mahkeme belgelerinde, SBF’in anne ve babası Joseph Bankman ile Barbara Fried’in FTX üzerinden haksız şekilde kazanç sağladıkları ve hile yoluyla birçok varlığı üzerlerine aldıkları milyonlarca doları çaldıklarını belirterek dava açtı.
Usulsüz şekilde zimmete geçirilen bu mülklerin ve fonların iadesini talep eden FTX cephesi, tüm bu varlıkların iadesini talep ederken bilinçli şekilde yapılan ve suç teşkil eden bu faaliyetlerin cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme dosyasında yer alan şu ifade dikkat çeken noktalardan biri oldu:
Bankman ve Fried, sofistike hukuk profesörleri olarak onlarca yıllık deneyimlerini ve meşruiyet cilalarını FTX Grubuna yardım etmek için değil, daha ziyade kendilerini ve sevdikleri davaları zenginleştirmek için yağmalamak için kullandılar.
Sunulan belgelere göre ayrıca SBF’nin anne ve babası Blue Water adlı mülk için vergi, harç ve masraflar dahil olmak üzere yaklaşık 18,91 milyon dolarlık ödeme yaptı. Bununla birlikte yine Blue Water bağlantılı çeşitli harcamalara 90 bin dolar akıtıldı.
Bankman ve Fried’in süreç içerisinde farklı bağış kampanyaları ve organizasyonlar aracılığıyla para akladığını öne süren FTX, her ikisinin de FTX fonları aracılığıyla lüks bir hayat yaşayadığı belirtildi. Ayrıca SBF’nin babası Joeseph Bankman’ın FTX vakfının kıdemli danışmanı olarak yıllık 200.000 dolar maaş aldığı ve bununla birlikte Bahamalar’daki mülk için FTX fonlarını kullanarak 18 milyon dolardan fazla para harcadığı vurgulandı.
Öte yandan mahkeme belgelerinde, Bankman’ın FTX’i kripto para borsası Binance’e satmak için son çırpınışları sergileyen küçük bir grubun parçası olduğu iddia edildi.
FTX davasının ilk günlerinde SBF’nin serbest kalması için anne ve babası 250 milyon dolarlık kefalet ödeyenler arasında yer alarak gündeme gelmişti. Bununla birlikte iflastan kısa süre sonra SBF’in ebeveynlerinin ve şirketin üst düzey yöneticilerinin son 2020 ve 2022 yılları arasında Bahamalar’dan en az 121 milyon değerinde 19 mülk satın aldığı ortaya çıkmıştı.