Dünyanın ekonomik liderleri, kripto paraya yönelik ortak bir düzenleme getirilmesinde atılacak ilk adım için Temmuz ayını miat olarak koydu.
Buenos Aires’te G20 ülkelerinin maliye bakanlarının gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Salı günü konuşan Arjantin Merkez Bankası başkanı Frederico Sturzenegger, üye ülkelerin kripto-para birimlerinin incelenmek zorunda olduğu konusunda mutabık olduklarını ancak herhangi bir düzenlemenin getirilebilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Sturzenegger basın toplantısında üyelerin tavsiyelerini göndermesi için Temmuz ayının son tarih olduğunu belirtti:
“Temmuz ayında, ‘neyi düzenledeğimiz konusuna?’ değil, ‘ihtiyacımız olan veriler nelerdir? hususunda ‘somut ve net öneriler sunmak zorundayız”
Ancak tüm ülkeler bu planın içinde değil. Örneğin El Cronista haber servisine göre Brezilya Merkez Bankası Başkanı Ilan Goldfajn Pazartesi günü yaptığı açıklamada kripto paraları için ülkesinde düzenlenme getirilmeyeceğini söyledi. Ayrıca haber ajansı tarafından Brezilya’nın G20 tarafından kripto para birimleri ya da diğer konularda belirtilen düzenlemelere uymayacağı da bildirildi.
Bu arada G20, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele etmek için oluşturulmuş hükumetler arası bir organ olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarını kripto paralara uygulayacağını taahhüt etti.
G20 tarafından Salı günü öğleden sonra yayınlanan bildiride şunlar ifade edildi:
“FATF standartlarını kripto varlıklara uygun olduğu için uygulamayı taahhüt ediyoruz, FATF’nin bu standartların gözden geçirmesini sabırsızlıkla bekliyoruz ve küresel düzeyde by uygulamayı ilerletmek için FATF’ye çağrıda bulunuyoruz. Uluslararası standart belirleme organlarının (SSB’ler) kripto varlıklar ve bunların risklerini yetkileri dahilinde izlemesi ve gerektiğinde yapılacak müdahaleleri değerlendirilmesi talebinde bulunuyoruz “
Müzakereler son birkaç aydır Fransa, Almanya, ABD ve Japonya tarafından kripto para birimlerinin daha yakından değerlendirilmesi çağrısı neticesinde canlanmış bulunmakta.
Merkez bankası ve hükumet yetkilileri, kripto paraların suç aleti olma, yatırımcılar ve dünya ekonomisi üzerindeki etkileri konusunda daha detaylı incelenmesi gerektiğini savunmaktalar. Fransa ve Almanya finans yetkilileri yayınladıkları ortak tezkerede, kripto paraların “yatırımcılar için önemli riskler oluşturabileceğini” belirttiler. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ismi açıklanmayan bir Japon hükümet yetkilisi, kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanımına ilişkin endişelerini dile getirdiler.
Bununla birlikte, ortak olarak büyük düzenleyiciler tarafından kripto paraların küresel finansal sistem üzerindeki etkisi kabul ediliyor. G20’nin Finansal İstikrar Kurulu’na başkanlık eden Bank of England Başkanı Mark Carney Pazar günü yaptığı açıklamada, “kripto varlıkların şu anda küresel finans dünyasının istikrarı için risk oluşturmayacağını” söylemişti.
Carney kripto paraların, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 1’inden daha azını oluşturduğunu belirtirken 2008 yılında kredi borcu takas sözleşmelerinin ise küresel GSYİH’ya eşit olduğunu ifade etti.
Zirveye katılan yetkililerin bazıları her ülke tarafından uygulanabilecek küresel bir dizi düzenleme çağrısında bulundu ancak olası düzenlemeler konusunda ne kadar yol katedildiği ise belirsiz.
Toplantıdan önce yayımlanan kamuya açık bir belgede, “kripto varlıkların, mali istikrar ve vergi kaçakçılığındaki potansiyel kullanımlarının göz önünde bulundurularak arkasındaki teknolojinin finansal katılımı arttırma potansiyeline sahip olduğu” belirtiliyor.
G20 Başkanlık ofisinde planlanan ikinci bir toplantının bugün gerçekleşmesi bekleniyor.