G7 Ülkeleri Önderliğinde Yapılan Kripto Para Düzenlemeleri 2019 Yılının Ortalarında Açıklanacak
G7 ülkelerinin önderliğinde toplamda 37 ülke tarafından kurulan Finansal Eylem Görev Gücü (FATF), kripto para endüstrisi ile ilgili düzenlemelerini ve ilkelerini 2019 yılının Haziran ayına kadar çıkartmayı planlıyor. Küresel düzenleyici kurum olarak da bilinen FATF, Cuma günü yaptığı açıklamalarda söz konusu düzenlemeler ve ilkeler hakkında da bilgiler verdi.
Paris tabanlı olan düzenleyici kurum diğer kuralların yanı sıra öncelikli olarak kripto para borsalarının genelinin bir lisansa sahip olmasını ve tescillenmesini amaçlıyor. Bu sayede en azından tescilli borsalarda kara para aklamanın veya şüpheli işlemlerin önüne geçilebilecek. Bunun yanı sıra FATF yetkililerinin ifade ettiği bir diğer konu ise ilk dijital para arzı yolunun meşrulaştırılması.
2019 yılında açıklanması beklenen yeni yasal çerçeve aslında 2015 yılının Haziran ayında yine FATF tarafından yayınlanan ilk çerçevenin devamı niteliğinde olacak. 2015 yılındaki piyasa şartları düşünüldüğünde, yapılan ilk mevzuat doğası gereği bir hayli yetersiz ve FATF’nin yeni mevzuata ihtiyaç duymasının temel sebebi de bu. Düzenleyicinin belirttiği bir diğer konu ise, bölge bölge değişen yasal çerçeveler. Japonya veya Güney Kore gibi bölgelerdeki baskıya dayanamayan kripto para borsaları çareyi başka yetki bölgelerine geçmekte buluyor ve diğer ülkelerin uyguladığı mevzuat hiçbir işe yaramıyor.
FATF yöneticisi Marshall Billingslea bunun önüne geçmek için söz konusu uyum programına uymayan ülkelerin de ciddi masraf çıkartabilecek yaptırımlar ile karşılaşabileceğini vurguladı. Uyum programının en temel taşlarından birisi ise tahmin edileceği üzre KYC (müşterini tanı) ve AML (kara para aklamayı önleme) protokolleri.