Gürcistan, İzlediği Politika ile Kripto Para Girişimlerinin ‘Evi’ Olmayı Amaçlıyor
Sınır komşumuz Gürcistan, son dönemde izlediği düşük vergi ve düşük elektrik fiyatları politikası ile, kripto para şirketleri için giderek daha da fazla önem kazanan bir ülke olmaya başladı.
Madencilik devi Bitfury’nin operasyonlarını 2015 yılında taşıdığı ülke; o dönem Bitfury’e ciddi bir araziyi 1 dolara kiraya verirken, enerjiyi de Amerika’daki fiyatın yarısına satacağını deklare etmişti. Bitfury hamlesinin hemen ardından ise, Gürcü hükümeti vergi konusunda serbest bölgeler oluşturarak, ülkedeki ekonomiyi kalkındırmak ve canlandırmak için, kripto para şirketlerini bölgeye çekmeye çalışmaya başlamıştı.
Zaten, başta madencilik şirketleri olmak üzere, bu çekilen kripto para girişimleri, ülkenin elektrik tüketimini arttırmış durumda. Örneğin; son olarak Dünya Bankası’nın yayınladığı kripto para ve Blockchain raporunda; Gürcistan’ın, elektrik tüketimi en fazla artan ülke olduğu görülüyor.
Ülkedeki tapu kayıtlarının büyük bir kısmı Blockchain’e geçerken; diğer sektörlerdeki dijitalleşme süreçlerinin de kısa süre içinde bir nihayete ermesi bekleniyor. Aynı Estonya gibi, dijital bir toplum oluşturmak için kolları sıvayan komşunun ekonomi bakanı George Kobulia, konuyla ilgili şunları söylüyor:
”Ekonominin dijital dönüşümü bizim önceliklerimiz arasında birinci sırada yer alıyor. Bunu mümkün kılabilecek her türlü teknolojiyi kullanmak için çok hevesliyiz.”
Sadece hükümet değil ya da girişimler değil, Gürcistan vatandaşları da, kripto paralara yoğun bir ilgi gösteriyor. Yapılan son araştırmalarda, 200 binden fazla Gürcü vatandaşının evde madencilik ekipmanları kullandığı ortaya çıkmıştı.