Hayal Kırıklığı: ICO’ların Yüzde 86’sı Neden Başlangıçtakinden Daha Düşük Değere Sahip?
2017 yılının son çeyreğinde, ICO piyasası adeta patlama yaşamış ve neredeyse her gün yeni bir ICO projesi ortaya çıkmıştı. Daha önce pek bilinmeyen ve binlerce dolarlık olan fon toplama seçeneği, bir anda milyarlarca dolarlık devasa bir endüstriye dönüşmüş ve herkesin ilgisini çekmişti.
Ancak 2018 yılının ortalarına doğru sonlanan ICO çılgınlığı, endüstrinin aslında ne hale geldiğini göstermeye başladı. Biraz FOMO biraz da ”kısa yoldan zengin olma” umutlarıyla girişilen bir çok piyasa, şu an başlangıçtaki değerinin çok altlarından el değiştirmekte.
Diar.co tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan rapora göre, ICO’ların neredeyse %70’i ilk piyasaya çıktıkları zamana kıyasla çok daha düşük seviyelerden işlem görüyor. TokenData tarafından elde edilen verilere dayanan araştırmaya göre, %70 oranında eski değerinden daha az değere sahip projelerin yanı sıra, bir sürü proje de ya tamamen kapandı ya da hacklendi.
1/ This week @DiarNewsletter takes a look at #cryptocurrency tokens, and mainly, how ICOs now fair after nearly 1000 projects raise $20Bn. For starters, 7 out of 10 ICOs are now valued at under what they raised within the last 20 months. https://t.co/58J2A2hGAe
— Fadi Aboualfa (@faboualfa) 25 Eylül 2018
Peki bunca kaybın sebebi tam olarak ne? Genesis CEO’su David Siemer’e göre, durum aslında ICO’lara özel değil. ICO destekli startup firmaları ve risk sermayesi firmaları da, aynı ICO projeleri gibi çok hızlı türeyip, hızlı değer kaybı yaşayanlardan. ICO’ların bu kadar değer kaybetmesinin en büyük sebeplerinden birisi, çok hızlı bir ivme yakalaması olarak görülmekte. Tabii ki bir çok projenin sahtekarlık amaçlı yapıldığı da unutulmamalı.