Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das, Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerinin merkez bankalarının para politikalarına engel olduğunu ve ulusal egemenliğe zarar verdiğini öne sürerek yasaklanması gerektiğini yineledi.
Yerel bir haber ajansının 14 Ocak tarihli haberine göre RBI Başkanı Shaktikanta Das, The Business Today etkinliğinde yaptığı konuşmada, kripto paraların bir kumar aracı olduğunu ve kesinlikle finansal araç olarak regüle edilmemeleri konusundaki çağrısını yineledi. Başkan, kripto paraların açıkça dayanaksız olduğuna ve piyasayı dolarizasyona zorladığına dikkat çekti. Das, kripto paraları anlatırken ünlü “Lale Çılgınlığına” da atıfta bulundu.
Ekonomik Dengeleri Sarsabilir
Kripto paraların büyük bir çoğunluğunun ABD Doları cinsinden olduğuna dikkat çeken Das, bir ekonomideki işlemlerin %20’sinin özel şirketler tarafından ihraç edilen kripto paralarla yapılması durumunda merkez bankalarının ilgili %20 üzerindeki kontrolünü kaybedeceğini öne sürdü. Das merkez bankasının kontrolü kaybetmesinin ulusun egemenliği tehdit ettiğini ima etti. Ayrıca bu durumun piyasaları dolarizasyona iteceğini belirten başkan, küresel ekonomik dengelerin sarsılmasına neden olabileceğini dile getirdi.
Regüle Edilecekse Kumar Olarak Edilsin
Öte yandan kripto para birimlerinin bir yatırım aracı olmadığını iddia eden Das, eğer kripto paraların regüle edilmesi gerekiyorsa kumar kategorisi altında regüle edilmesi gerektiğini savundu. Das, her finansal aracın bir dayanağı olması gerektiğini dile getirirken lale çılgınlığında bile vadeli satılan lale kontratlarının gerçek lalelere dayandığını belirtti. Başkan bu ifadeleriyle 1630 yılında Hollanda’da gerçekleşen ve kısa süre içerisinde değerinin binlerce kat üstüne satılmaya başladıktan sonra büyük bir çöküş yaşayan lale piyasasına atıfta bulundu.
Bundan bir yıl önce tüm kripto para piyasasının çökebileceğine dair ifadelerini hatırlatan Das, FTX iflasına işaret ederek bu olayın yaşanacak daha büyük skandalların bir öncüsü olduğunu iddia etti.
CBDC’ler Yararlı Bir Teknolojidir
Öte yandan Dijital Merkez Bankası Parası (CBDC) teknolojisi hakkında yorum yapan başkan, CBDC’lerin ödeme kolaylığı ve maliyet açısında oldukça faydalı ve mantıklı bir sistem olduğunu öne sürdü. RBI, geçtiğimiz yılın ekim ayında dokuz bankanın katıldığı bir CBDC testi başlattığını duyurmuştu.