Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İki Arkadaş 800 Bin Dolarlık Bitcoin’i İşte Böyle Kurtardı

Zach Hines ve gazeteci arkadaşı Mike 2013 yılında Bitcoin yatırımı yapmaya karar verirler. Hines BTC’nin bir balon olmasından ve para kaybetmekten korkarak 4 Bitcoin alırken, arkadaşı Mike’ın Bitcoin’e güveni tamdır ve 40 BTC almaya karar verir. Yıllar sonra bu Bitcoin’lerin değeri 200 bin dolara dayandığında Mike ve Bitcoin’leri arasında büyük bir engel vardı: şifresini hatırlayamadığı bir yazılım cüzdanı. Zach Hines, arkadaşının bugün yaklaşık 800 bin dolara denk gelen 40 Bitcoin’ini kurtarmak için Hong Kong’a bir ziyaret düzenler. Peki, kilitli kalan Bitcoin’ler gerçekten kurtarılabilir mi? 

O dönem Hong Kong’da yaşayan Zach Hines, 7 sene önce gazeteci arkadaşı Mike ile Bitcoin yatırımı yapmaya karar verdi.  Zach için o dönem Bitcoin oldukça spekülatif görünüyordu ve çok fazla para kaybetmek istemiyordu. Bu sebeple yaklaşık 2 bin dolar vererek 4 Bitcoin satın aldı. Arkadaşı Mike ise BTC’nin ileride daha fazla değerleneceğine inanıyordu ve bu sebeple 15 bin dolar karşılığın 40 Bitcoin almaya karar verdi. 

Yıllar geçtikçe Bitcoin fiyatı artmaya başladığında o sırada Los Angeles’a taşınmış olan Zach Hines arkadaşı Mike’ın gerçekten ileri görüşlü olduğunu kabul etmeye ve arkadaşına heyecanını belirten mesajlar yollamaya başladı. Fakat Mike ona tek tük cevap veriyor, BTC hakkındaki çoğu mesajı görmezden geliyordu.

Zach Bitcoin fiyatı 4 bin doların üzerine çıktığında ise artık dayanamayarak Mike’a hala o Bitcoin’lere sahip olup olmadığını sordu. Sonuçta onun kendisinden 10 kat fazla Bitcoin’i vardı ve heyecanlanmış olması lazımdı. Fakat karşılığında aldığı mesajla şaşkınlıktan donup kaldı. Mike attığı mesaja “Belki onları bir şekilde kaybetmiş olabilirim…” diyerek cevap verdi. 

Bitcoin’leri yazılım cüzdanında tutmak iyi bir fikir gibi gelmişti

2013 yılında Bitcoin’leri aldıktan sonra Mike Bitcoin’lerinin güvenliği konusunda endişelenmişti. Başlangıçta BTC’lerini LocalBitcoins borsasında tutmaya karar verdi fakat borsalar kripto para alım satımı için ideal olsa da, satmayı düşünmediğiniz coinler için pek de ideal bir saklama alanı değildi. Zach Bitcoin’lerini soğuk cüzdanında tutmaya karar verirken, Mike ise bir yazılım cüzdanında tutmak istedi.

Bugün kripto paraları tutmak için birçok sofistike ve kolay cüzdan seçeneği varken 2013 yılında seçenekler çok daha azdı. Mike o zamanlar popüler bir seçenek olan MultiBit’i kullanmaya karar verdi. Zach’e göre yazılımı içinde bir kripto para cüzdanı kurmaya yardım eden MultiBit arayüzü de o dönem çok gelişmemişti ve kullanımı zor bir deneyim sunuyordu. 

Şifreyi yanlış yazdı, Bitcoin’ler kilitli kaldı

Mike Mart 2014’te MultiBit aracılığı ile yeni bir cüzdan oluşturarak 40 Bitcoin’ini bu cüzdana taşıdı ve ardından cüzdan için bir şifre ekledi. O sırada MultiBit’e parolayı doğru girip girmediğinizi anlamanız için bir doğrulama seçeneği bulunmuyordu. Mike ise bir anlık dalgınlık ile şifresini yanlış yazdı ve 40 BTC’si o cüzdan içine yanlış yazdığını bildiği şifre ile kilitlendi. Mike şifre oluştururken şifreyi yazmak istediği şekilde yazamadığın farkındaydı fakat fazladan hangi tuşa bastığını da bilmiyordu. Tekrar tekrar denedi ama cüzdanı açmayı başaramadı.

Mike iki hafta daha şifreyi çözmeyi denedi. Sonrasında “zaten uzun soluklu bir BTC yatırımcısı olmak istiyorum” diyerek bu konuyu kafasına takmadı ve Bitcoin’lerini şifresini bilmediği o cüzdanda bırakıp normal hayatına devam etti. Zaman geçtikçe BTC fiyatı 200-400 dolar sularına geriledi ve Mike cüzdanındaki Bitcoin’lere ulaşmayı aceleye getirmedi ve biraz daha erteledi. Nasılsa bir gün bir şekilde bu cüzdanı açacağın diye düşünerek 2007 model MacBook’unu MultiBit cüzdanı ile birlikte ofisinin güvenli bir yerine kaldırdı. 

Arkadaşına itiraf etti

Kendisini artık bu gerçeği itiraf etmek zorunda hisseden Mike, Zach’e hikayesini anlatarak 40 Bitcoin’i belki de sonsuza kadar kaybetmiş olabileceğini söyledi. O zamanki Bitcoin fiyatı göz önünde bulundurulduğunda Mike’ın kaybı neredeyse 200 bin dolardı. Kilitli kalan Bitcoin’leri için ne yapması gerektiğini bilmediğini söyleyen Mike, MultiBit’in sahibi olan KeepKey şirketinin ofisine gidebileceğini belki de sadece oturup dua etmesi gerektiğiniz söyledi. Zach ise arkadaşına beklemesini ve yanına geleceğini söyledi. 

Zach BTC cüzdanlarının nasıl kullanılacağını, nasıl işlediğini biliyor ve bu bilgi birikimine güveniyordu. Zach cüzdan açma konusunda uzman olmasa da ortada 200 bin dolarlık bir para varken arkadaşı için bunu denemek istiyordu. 

Zach, MultiBit cüzdanları ile ilgili biraz araştırma yaptıktan sonra başarı şanslarının %50 olduğuna karar verdi. Zach MultiBit’teki cüzdanın yedeğinin şifresini ya da private key yediğinin şifresini Mike’ın şifreyi hatırladığı şekilde girerek çözebilirlerse, bir şansları olabileceğini Mike’a haber verdi. Mike hemen arkadaşına kurtarılacak 200 bin doların bir kısmını teklif ederek yanına gelmesini rica etti.

Zach aslında Amerika’dan da bu denemeyi gerçekleştirebilirdi fakat Mike arkadaşının hem manevi hem fiziki olarak yanında olmasını tercih ettiğini söylediğinde; Zach Hong Kong’a gitmek üzere bir uçağa atladı ve 40 Bitcoin kurtarma operasyonunu resmen başlattı.

“Erken sevinmeyelim”

İki arkadaş önce, artık kullanılmayan MacBook’taki MultiBit yedek dosyalarını ve gerekli verileri bir teknisyen yardımı ile sabit diskten aldılar. Zach verileri incelediğinde yazılımın Mike’ın Bitcoin’lerini güvence altına almak için 10’dan fazla cüzdan oluşturduğunu gördü. İlk hedef, bu cüzdanları eleyerek içinde Mike’ın 40 BTC’si bulunan cüzdanı bulmaktı. 

Güvenlik amacı ile oluşturulan bazı cüzdanlarda Mike’ın hatırladığı şifre işe yaradı ve içinde gerçekten BTC bulunmayan cüzdanlar açıldı. Fakat asıl Bitcoin’lerin olduğu cüzdanda işe yaramıyordu. Zach, bu açabildikleri cüzdandan asıl cüzdana ulaşmak için bir program çalıştırırken 80 uzun dakika boyunca ikisi de nefeslerini tutarak ekranı izlediler. 

80 uzun dakika sonunda program gerçekten işe yaradı ve ikilinin aradığı cüzdanı buldu. Yedek cüzdanların şifresi ile yanlış şifre girilen asıl Bitcoin cüzdanı artık açıktı ve 200 bin dolar ellerindeydi. İkilinin sonraki hamlesi hemen bu 40 Bitcoin’i daha modern bir kripto para cüzdanına aktarmak oldu. Zach ve Mike tam başardık diye sevinirken ekranda beliren ve şifre isteyen kutucuk ikilinin sevinçlerini kursaklarında bıraktı.

Mike bildiği şifreyi denedi fakat şifre yanlıştı. Şifreyi tekrar tekrar girmeyi denediler fakat her seferinde şifre yanlış uyarısı ile karşılaştılar. Zach ve Mike kendilerini %50 başarı şansının yanı sıra var olan %50 başarısızlık tarafında bulmuşlardı.

Bitcoin işlem ücretleri 2013’e nazaran 2017 yılında epey artmıştı 

Başka çaresi kalmayan ikili, yanlış girilmiş olan sembol ve yeri konusunda bir permütasyon işlemi yapmaya karar verdiler. Zach hızlıca şifre kombinasyonlarını deneyebilecek bir yazılım yazmaya koyulmuştu ki aklına yedek dosyalardan birini daha denemek geldi. Yeni açtığı bir MultiBit cüzdanına eski anahtar dosyasını yükleyen ve aynı adımları hızlıca tekrarlayan Zach, ekranda 40 BTC’lik cüzdan belirdiğinde daha önce hiç karşılaşmadıkları gönder butonunun parladığını fark etti. 

Kendi kendine “ilginç” diye düşünerek gönder butonuna basan Zach gözlerine inanamadı. İşlem onaylandı ve artık 40 BTC yeni bir güvenli cüzdanda ulaşılabilir haldeydi. Sevinçle birbirlerini kutlayan ikili 40 Bitcoin’i başka bir cüzdana göndermek için harekete geçtiler. Fakat halletmeleri gereken bir sorun daha vardı.

2013’ten kalma MultiBit yazılımı işlem ücretini çok küçük bir orana sabitlediği için transfer bir türlü onaylanmıyordu. İkili 1 saat bekledi fakat hiç onay yoktu. 2017 yılına göre oldukça düşük olan bu işlem ücreti ile bu işlem sonsuza kadar en altlarda bekleyip çürüyüp gidebilirdi.

Sonbahar festivali şans mı getirdi?

O dönem Hong Kong’ta Sonbahar Ortasında kutlanan geleneksel bir bayram sürüyordu. Ve bu geleneksel tören ikiliye şans getirmişti ve sabah uyandıklarında ihtiyaçları olan 7 onaydan 5’ini bu kadar düşük işlem ücretine aldıklarını fark ettiler.

Sonrasında yaptıkları araştırmaya göre bu yalnızca şans değildi; çoğu madencinin bulunduğu Çin’de bayram zamanları işlem hacmi düşük olduğundan, bu gibi düşük ücretli işlemler de onaylanabiliyordu. Sonunda tüm onaylar saplandı ve belki de Sonbahar bayramı sayesinde 40 BTC güvenli başka bir cüzdana aktarıldı. İki arkadaş yaşadıkları o geceyi asla unutmayacaklarını düşünerek bir kutlama yemeğine çıktılar. 

Bu iki arkadaş o günün kuruyla 200 bin dolarlık Bitcoin’i geri kazanmış oldu. Bu Bitcoin’lerin 13 Aralık 2020’deki değeri ise neredeyse 800 bin dolar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!