Uluslararası Para Fonu‘nun (IMF) başkanı Christine Lagarde yaptığı bir açıklamada, düzenleyicilerin Blockchain teknolojisini kullanarak kripto para birimlerinin getirdiği tehlikeyi kontrol altına alabileceklerini belirtti.
Lagarde Salı günü yazmış olduğu bir IMF blog yazısında:
“Kripto varlıklara güç veren yenilik aynı zamanda bizim onları düzenlememize de yardımcı olabilir. Bir başka deyişle ateşe, ateşle karşılık verebiliriz.”
Lagarde, kripto para birimlerinin mali dengesizlikler yaratmanın yanı sıra terörizme finans sağlama ve kara para aklama gibi illegal işlerde de kullanılabileceği konusunda uyarılarda bulunmakta. Fakat öte yandan dağıtılmış defter teknolojisinin ve kriptografinin uluslararası düzenleme girişimlerinde kullanılabileceğini de inkar etmemekte.
Lagarde, yaptığı açıklamada dağıtılmış defter teknolojisinin piyasadaki katılımcılar ve düzenleyiciler arasındaki bilgi paylaşımını hızlandırabileceğine dikkat çekerek şunları belirtti:
“Her kim çevrim içi işlemlerde güvenliğini sağlamak ile ilgileniyorsa aynı zamanda sorunsuz bir şekilde iletişim içinde olması gerektiğinin de farkında olmalı. Küresel olarak anlık bir şekilde işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan bir teknoloji aynı zamanda standart, onaylanmış müşteri bilgilerini dijital imzaları ile birlikte kayıt altında tutmaya yarayabilir. Bu tip verilerin hükumetler tarafından daha faydalı bir iş için kullanılması, öncelikli ihtiyaçlar için kaynak sağlanmasına yardımcı olabileceği gibi aynı zamanda vergi kaçırma oranınını düşürecektir. Özellikle sınır dışı yapılan vergi kaçakçılığı işlemlerinde.”
Ayrıca Lagarde yazısında, kriptografinin yapay zeka ve biyometrik veriler ile çalışarak kripto varlık ekosisteminin sahip olduğu “kirlilikten” kurtulabileceğini de belirtti.
Lagarde’a göre bu teknolojiler dijital güvenliği arttırarak şüpheli işlemleri neredeyse gerçek zamanlı olarak tespit edilmesine olanak sağlamakta. Bu da emniyet birimlerinin yasa dışı işlemleri durdurmasında hızlı ve etkili bir yol izlemesine yardımcı olabileceğini belirtmekte.
IMF’in yöneticisi ayrıca düzenleyicilere, Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force [FATF]) ve Finansal İstikrar Kurulu‘nun yapmakta oldukları tasarılara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Blog yazısında yapılmış olan açıklamalar Lagarde’in daha önceden kripto para birimleri hakkında yaptığı yorumlar ile örtüşmekte. Fakat yapılmakta olan bu edebi söz sanatları, IMF’in kripto endüstirisi ile ilişkisinin geç olmasındansa erken olmasını yeğliyor gibi gözüküyor.