IOTA İçin Bir Aylık Hasret Sonra Erdi
IOTA Foundation, aradan geçen birkaç haftanın ardından IOTA ağını yeniden açtı. Kullanıcılar artık MIOTA ile eskisi gibi işlem yapabilecekler.
Saldırının Etkileri
IOTA geliştiricileri, 12 Şubat tarihinde Trinity Wallet’a düzenlenen saldırının ardından ağı kapatmak gibi radikal bir karar aldılar. IOTA Foundation, IOTA’yı o zamandan beri kapalı tutuyor ve bu saldırı araştırıyordu.
Bu saldırının henüz kim(ler) tarafından düzenlendiği bilinmiyor. Saldırı sonucunda 2 milyon dolardan fazla paranın çalındığı düşünülse de bu paraların tam olarak nereye gittiği de bilinmiyor. IOTA kurucusu David Sonstebo kısa süre önce bu saldırıdan etkilenenlere bizzat ödeme yapacağını açıkladı. Ayrıca IOTA, saldırıyla ilgili soruşturmaların da devam ettiğini söylüyor:
Saldırganın kimliğini tespit etmek ve kendisini yakalamak için FBI’ın yanı sıra İngiliz, Alman ve Malta polisiyle işbirliği yapmaya devam ediyoruz. Koordinatör’ün yeniden açılmasıyla birlikte ağdaki şüpheli hareketlilikleri takip etmeye başladık.
Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız yazıda IOTA’nın 10 Mart’ta yeniden açılacağını, bazı kullanıcıların ağ açılıncaya dek adres değişikliği yapmaları gerektiğini aktardık. IOTA Foundation söz verdiği gibi ağı 10 Mart’ta yeniden açtı.
Artık Daha Güvenli
IOTA Foundation tarafından yayınlanan açıklamalara göre IOTA kullanıcıları artık daha güvenli bir şekilde işlem yapabilecekler. Saldırının ardından ağda bazı değişiklikler yapan geliştiriciler tahmin edilebileceği üzere özellikle güvenlik konusunda ciddi çalışmalar yaptılar:
IOTA Foundation olarak kendi sistemlerimizi revizyondan geçirirken güvenlik uygulamalarında bazı değişiklikler yapacağız, daha sıkı önlemler alacağız, daha bilinçli olacağız ve IOTA kullanıcılarının hesaplarıyla bağlantılı olan yazılımları geliştireceğiz.
IOTA ekibi geleceğe dair de bazı notlar paylaştı ve IOTA2nın hedefinin sektördeki en güvenilir kuruluşlardan biri olmak olduğunu açıkladı:
Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak bizim en büyük amacımız sektörün en güvenilir kuruluşlarından biri olmaktır. Araştırma ve geliştirme sürecinde olabildiğince şeffaf olacağız. Önümüzdeki haftalarda özellikle güvenlik önlemleriyle ve yazılım geliştirme süreciyle ilgili ne gibi bir yol katettiğimizi sizlerle paylaşacağız.