Site icon Koin Bülteni

İran Hükumeti Toplumsal Karışıklık Yarattığı İçin Telegram’ı Yasakladı

iran-bitcoin-madenciligi

İran yargısının haber kaynağı olan AFP-Services’in yaptığı habere göre, Pazartesi günü İran mahkemeleri, silahlı karşıt grupların toplumdaki karışıklığı arttırmalarına olanak sağladığı gerekçesiyle, ünlü mesajlaşma uygulaması olan Telegram’ı yasakladı.

Telegram, tam donanımlı bir blockchain eko sistemi geliştirmek için 1.7 milyar dolar ICO’luk rekor bir değere ulaştığını belirttikten hemen sonra, Hükumet yetkilileri bu ayın başlarında  açıkça Telegram’ın yasaklanması gerektiğini bildirmişti.

Devletin Siberbölge Yüksek Konseyi sekreteri Hassan Firouzabadi, şirketin bu yeni kripto para biriminin, eğer kontrol edilmezse, ülkenin ekonomisini sekteye uğratabileceğini belirtmişti.

Hükumet Yabancı Mesajlaşma Uygulamaları Yanlısı Değil

Ülkenin en popüler sosyal ağına karşı verilen bu emri, yeni yayınlanan ve bütün hükumet çalışanlarının yabancı ülke kökenli mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını yasaklayan başkanlık kararı takip etti. Rus teknoloji gurusu Pavel Durov tarafından yapılan Telegram, neredeyse ülkenin yarısına tekabül eden 40 milyon kullanıcı tarafından kullanılmaktaydı.

Yetkililer sene başında çoğu şehri saran protesto ve eylem olaylarının ardından Telegram’ı geçici olarak yasaklamışlardı. Buna gerekçe olarak da bu sistemin yabancı ülke menşeli anti devrimci gruplar tarafından isyana teşvik amacıyla kullanılması gösterildi.

Yetkililer o zamandan beri kendi sosyal medya platformunu kurmaya ve yetkililere göre hükumet karşıtı fikirlerin yayılması amacıyla kullanılan yabancı menşeli platformların etkisini de azaltmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz aylarda Soroush ağı gibi 5 milyon aboneye sahip olduğunu iddia eden bir kaç yeni servis kullanıma açıldı.

Hem ülkenin ilahi lideri Ayatollah Ali Khamenei hem de başkan Hassan Rouhani Nisan ortası gibi Telegram kullanmayı bırakacaklarını belirtmişti.

Khamenei’nin Telegram üzerindeki son mesajı ise kullanıcıları İran menşeli Soroush ve Gap gibi platformlara yönlendirmek üzerine oldu.

Daha ılımlı olan Rouhani ise bu ayın başında yapılan yüksek hükumet yetkilileri toplantısında bu yasaklamaya karşı olduğunu belirtmişti.

İnternet Sağlayıcılarının Buna Uyması Söylendi

Haber kaynağının bildirdiğine göre, telefon ve internet sağlayıcılarının da bu Telegram yasaklamasına uyma gibi bir zorunluluğu var ve eğer bu ihlal edilirse karşılarında ciddi bir ceza bulabilirler.

AFP muhabirlerine göre Telegram Pazartesi akşamı hala çalışmaktaydı.

Exit mobile version