Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Hükumeti Telegram’ı Yasaklamayı Planlıyor

Son zamanlarda çıkan ICO‘su sebebiyle İran hükumeti içerisindeki güçlü politikacılar dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın, çıkarmış olduğu yeni token’in ulusal para birimini etkisiz bırakabileceği endişesiyle, yasaklanması hakkında görüşmeler düzenlenmekte olduğunu duyurdu.

Telegram, İran’da oldukça yaygın bir uygulama olmak ile birlikte geçtiğimiz yıl Aralık ayında bazı devlet adamlarının tepkisini çekmişti. O zamanki tepkilerin sebebi olarak ise ülke içerisinde protestolar düzenlenmesinde rol oynaması gösterilmişti.

Telegram son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu ICO ile rekor kırarak 1.7 milyar $ toplamıştı. Şirket yaptığı açıklamada bu fonun Blockchain platformunun sağlamış olduğu merkeziyetsizliği, dijital iletişim alanına uygulamak için kullanacaklarını ve bunu da kendi “gram” tokenları ile gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

Amerika merkezli Al-Monitor haber sitesine göre İran Siber Teknoloji Yüksek kurulu bakanı Hassan Firouzabadi, dün İran devlet televizyon kanalında Telegram’ın yasaklanması gerektiğini ve bunun sebebinin ise şirketin İran’daki egemenliğinin özel sektör için bir tehdit oluşturduğunu gerekçe göstererek şunları söyledi:

“Telegram resmi bir şekilde artık bir ekonomi platformu olarak kullanılacağını duyurmuş bulunmakta ve bu sayede Telegram, İran’ın ulusal para birimini gelecekte etkisizleştirecektir.”

31 Mart tarihinde Parlamento üyesi Alaeddin Boroujerdi‘nin bir haber ajansına yaptığı açıklamada benzer noktalara değinerek:

“Bu mesajlaşma uygulamasını (Telegram) yasaklamak yüksek mercilerce verilen bir karardır. Telegram ise ileride yerel bir uygulama ile değiştirilecektir.”

Iran Başbakanı Hassan Rouhani, hükumet yetkilileri ile gerçekleştirdi bir toplantıda cevap olarak şunları söyledi:

“İran’ın kendi yazılımını ve mesajlaşma uygulamasını geliştirme ideali diğer uygulamalara erişimi engellememelidir fakat amaç tekel piyasayı ortadan kaldırmak olmalıdır.”

Rouhani’nin bu sözlerini aynı zamanda parlamento üyesi Jalal Mirzaei‘de destekleyerek şunları ekledi:

“Telegram’ın yaratmış olduğu tekel piyasaya karşı duracak herhangi bir rakibi olmamakta fakat Telegram’ı yasaklayarak yerel bir mesajlaşma uygulaması yaratmak ve geliştirmek bir çözüm olmayacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment