Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası Bitcoin ve Diğer Kripto Paraların Geleceğinden Umutlu

Japonya’nın merkez bankası Bitcoin gibi kripto paralarla ilgili sıkça sorulan bazı genel soruları yanıtladı.

Japonya’daki Finansal Hizmetler Bilgi Bölümü’nün başkanı olan Masashi Kuramoto, 30 Mart’ta “Kripto Paraları Değerlendirelim” başlığı altında kripto paralarla ilgili sıkça sorulan bazı soruları yanıtladı. Sorular ve cevaplar merkez bankası tarafından halka bilgi vermek amacıyla açılmış olan bir sitede yayınlandı.

Merkez bankası tarafından yönetilen sitede kripto paraların birer ödeme aracı olarak gerçek hayattaki kullanımları, birer yatırım aracı olarak ne kadar karlı oldukları gibi konulara değiniliyor.

Sitede yer alan sorulardan biri şu şekilde: “Anladığımız bir şeyi direkt olarak yasaklamak daha iyi değil midir?” Soruyu yanıtlayan Kuramoto, kripto paraların ortaya çıkış amaçlarının düşük masraflı havaleler yapılabilmesini sağlamak ve “sosyal bağlamda önemli olan eylemleri desteklemek” olduğunu ancak henüz bu amaçları tam anlamıyla yerine getiremediklerini söyledi. Kuramoto aynı zamanda kripto paraların önümüzdeki yıllarda insanların toplum içindeki yaşamlarını çok daha kolay hale getirebileceklerini de belirtti. Kuramoto böyle bir şeyin olması için kripto paraların daha da gelişmeleri gerektiğini düşünüyor.

Merkez bankası yetkilisi şöyle söyledi:

“Bu amaç doğrultusunda (kripto paraları) gerçek dünyada denemek gerekiyor. Gelişmeleri durumunda mevcut kripto paraları kullanabilir, kullanım alanları oluşturabilir ve teknik gelişmeleri hızlandırabiliriz.”

Kuramoto tarafından yapılan bu yorumlar olumlu sayılsa da kendisi kripto paraların yen ya da dolar gibi itibari paralarla kıyaslanmaları fikrine karşı çıkıyor. Kuramoto’ya göre itibari paralar merkez bankaları tarafından desteklenirken kripto paralar herhangi bir “merkez bankası, kuruluş ya da finansal kurum” tarafından desteklenmiyorlar ve dolayısıyla insanların güvenini tam anlamıyla kazanamıyorlar.

Kuramoto aynı zamanda Tokyo merkezli kripto para borsalarından Coincheck’in Ocak ayında yaşadığı 530 milyon $’lık soygun hakkında da konuştu. Kuramoto, bu gibi saldırıları önlemek ve sahtekarlıklarla başa çıkmak için “yeteri kadar” önlem almadığı gerekçesiyle Coincheck’i suçladı ve Japon yetkililerin Coincheck’i araştırmaya devam edeceklerini belirtti.

Yatırımcıların ve genel olarak kripto para kullanıcılarının çeşitli risklerle karşı karşıya olduklarını ve dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Kuramoto şöyle ekledi:

“Japonya Dünya çapında dijital para kullanımının yaygın olduğu bir ülke olarak bilindiği için Dünya’nın çeşitli yerlerindeki kötü insanlar Japonya’daki dijital para ticaretine odaklanabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment