Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tokyo’da Kripto Para Hesabını Suç Örgütüne Sattığı Tespit Edilen Kişi, Tutuklandı

Japonya’nın başkenti Tokyo’da, bir Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı, Japonya merkezli kripto para borsalarından birinde olduğu ifade edilen hesabını, bir suç örgütüne para karşılığı sattığı gerekçesi ile tutuklandı.

15 Mart tarihinde yakalandığı ifade edilen 30 yaşındaki Çinli bir yönetici olan Lix Xiolin ile alakalı haberler bugün itibariyle Çin medyasında y er aldı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Japonya merkezli bir borsada kripto para hesabını açtığı tespit edilen Xiaolin’in, borsaya Çin merkezli bir adresten giriş yaptığı ve Vietnamlı bir kişinin bilgilerini kullanarak hesabı açtığı ortaya çıktı.

Tüm bu detayları, Xiaolin’in Facebook hesabında geçtiği iddia edilen konuşmalardan toplandığı belirtilirken, 30 yaşındaki adamın sahte Vietnamlı kimlik bilgilerini yaklaşık 30 bin Yen karşılığında satın aldığı bildirildi. Sahte ismin yanı sıra sahte doğum yeri, sahte adres ve sahte numaralar gibi birçok şeyi de satın aldığı ifade edilen Xialoin’in bu sayede, kripto para borsasına kaydolduğu belirtildi.

Bu bilgiler ile hesabını 6 Temmuz’da açan Xialoin, kendisine yöneltilen suçlamaları ise kabul etmedi.

Japon otoritelerin verdiği bilgilere göre, kripto para borsasında hesap açma işlemini başarı ile tamamlayan Xiaolin, hesabı açar açmaz; bilgileri ile birlikte hesabını bir suç örgütüne sattı. 30 Bin Yen yani yaklaşık 315 dolar karşılığı aldığı sahte kimlik bilgilerinden açtığı hesabını, çok kısa bir süre içinde yaklaşık 915 dolar yani 100 bin Yen’e satan Xiaolin, bu sayede yaklaşık 600 dolarlık bir kazanç sağlamaya çalıştı.

Xiaolin’in açtığı hesabı devralan suç örgütünün ise, kripto para hesabını üçüncü şahıslara olan ödemeler için kullandığı ve bu sayede yasa dışı işler karşılığı verilen paraları da bir nevi aklamaya çalıştığı ortaya çıktı. Xiaolin’in sadece bir borsada hesabının olmadığı; aynı bilgileri kullanarak en az 6 kripto para borsasında daha hesap açtığı  belirtilirken, bu hesapların en az 3 tanesinde de yasa dışı para transferlerinin saptandığı ifade edildi.

Bu Şubat ayında, yine Japon polisi düzenlediği bir operasyonla Xiaolin ile bağlantılı olduğu öne sürülen 4 Vietnam vatandaşını da tutukladı. Bu grubun, Xiaolin örneğinde olduğu gibi diğer insanlara da kripto para borsalarında hesap açabilmek için gerekli bilgileri para karşılığı sattığı ifade edilirken, o zaman için bu konu hakkında kesin delillere ulaşılmadığı için, bu dörtlü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu haberin zamanlaması, aslında bir bakıma Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (JFSA)’nın ülkedeki kripto para borsalarını hizaya sokma çalışmalarının ortasına denk gelmesiyle de, ayrı bir ilginçlik taşıyor. Bazı otoritelere göre, ülkedeki kripto para borsalarının güvenlik açıkları gerçekten hayli yüksek derecede fazla durumda ve buna örnek olarak en yakın Coincheck hack olayı gösteriliyor. Hatırlanacağı üzere, yılın başında hacklenen Coincheck’ten hackerlar o günün değeri ile yaklaşık yarım milyar dolarlık kripto para çalmayı başarmıştı.

Bu hacklenme olayı, kripto para piyasasında şimdiye kadar gerçekleşen en büyük para vurgunu olarak adlandırılırken, borsa kısa sürede zarar gören kişilerin ödemelerini yapsa da, ağır itibar kaybına uğramıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment