Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Merkez Bankası Avrasya Bölgesi Ödemelerinde Ethereum Sistemi Getirmeyi Düşünüyor

Geçtiğimiz salı günü Rus merkez bankasından bir yetkili Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) içerisindeki SWIFT işlemlerini gerçekleştirmek için Masterchain Blockchain yazılımını kullanabileceklerini açıkladı.

Rusya’nın Merkez Bankası gözetimi altında kurulan finansal teknolojiler birliği bu Ethereum bazlı yazılımın 2016 yılında ilk başarılı denemesini yapmıştı. Geçtiğimiz yıl 2017 yılında ise projenin tamamlanmış ve çalışan bir halini hayata geçirmişti.

Rus Merkez Bankasının başkan yardımcısı Olga Skorobogatova’nın Rus haber ajansı Tass’e yaptığı açıklamalarda:

“Şu anda konu hakkında görüşmelere devam etmekteyiz. Hali hazırda birkaç potansiyel teknolojiyi incelemekteyiz ve buna Masterchain’de dahil.”

Skorobogatova, Masterchain geniş anlamda bir incelemeden geçirildiğini ve “ülkelerüstü bir yapı” oluşturularak nasıl EAEU içerisindeki ödemeleri bu Blockchain üzerinden yapılabileceğinin araştırılmakta olduğunu belirtti. Bu yapı sayesinde üye ülkelerin bulunmakta olan ödeme sisteminden çıkarak buna yönelmesinin kolaylaştırılması amaçlanmakta.

Merkez bankası bu platformu ilk olarak Rusya sınırları içerisinde denemeyi planlıyor. Devamında ise bütün EAEU sistemine bu platformu uygulamayı düşünüyor.

Skorobogatova, Masterchain’in böyle bir sistemde yer alabileceği hakkındaki planlar hakkında ise:

“Proje hakkında görüşmelere yüksek ihtimalle bu yıl içerisinde başlayacağımızı düşünüyorum.”

Rus Merkez bankası Blockchain ve Kripto para birimleri alanında oldukça ilgili olmakta fakat Kripto para birimlerine pek sıcak bakmamakta. 2017 yılında kripto yatırımlarının teşkil ettiği risklerden ötürü uyarılar yayımlamış ve aynı zamanda ülke içerisindeki kripto para satan sitelerin engellenmesine de destek verdiğini duyurmuştu. Son zamanlarda ise Koinbülteni’nde yapmış olduğumuz bir haberde Rusya’nın ICO’lar hakkındaki tutumundan bahsetmiştik.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment