Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’dan ICO’lara Katı Düzenlemeler!

Rusya İletişim Bakanlığı tarafından ICO‘lar için yeni düzenlemeler kapıda. Token satışı yapan şirketler, yatırımcıların tokenlerini şirkete geri satabileceklerini garanti etmek zorunda kalacaklar. Aynı zamanda herhangi bir Rus bankasında 100 milyon ruble sermayeye sahip olmaları gerekecek.

Tokenler Sadece Ruble Karşılığında Satılacak

Rusya Telekomünikasyon ve Haberleşme Bakanlığı, ICO’lar için katı kurallar getiren yeni bir kararname hazırladı. Hazırlanan kararnameye ait resmi belgeler bakanlığın resmi “regu.gov.ru” adresinde yayınlandı. Aslında yapılan bütün bu düzenlemeler, ICO satışlarının düzenlenmesi ve yatırımcıların haklarının korunması amacını taşıyor.

Düzenlemelere göre ICO’ları yürüten şirketlerin tokenlerini nominal bir fiyata geri alabileceklerini garanti etmeleri gerekmektedir. Ayrıca girişimlerin en az 100 milyon ruble (1,7 milyon $) sermayeye sahip olması gerektiği de belirtiliyor. Bunların yanında şirketler bir Rus bankasında hesap açmak ve tokenlerini sadece ruble karşılığında satmak zorundalar. Kitle fonlamasından yararlanan şirketler, Rusya Federasyonu’na kayıtlı ve kripto para yayınlamak için lisans sahibi olmalı. Ayrıca şirketler gönüllü olarak Telekom Bakanlığı‘na özel bir akreditasyon programı için başvuruda bulunabilirler.

Tasarıya göre şirketler topladıkları fonu sadece tokenleri geri alabilmeyi garanti ettiği zaman finanse edebilecekler. Diğer bir deyişle aldıkları para, satış sırasında söz verildiği şekilde yatırılmalı. Ayrıca bu yükümlülüklere olan bağlılık, bakanlık tarafından sözleşmeli şirketler aracılığıyla izlenecek.

Rusya’daki bu yeni getirilen yönetmelikler, kripto sektöründeki bu düzenlemelere dahil olmayan ICO temsilcileri tarafından dahi eleştirildi. Yayınlanan belgelerde, yatırımcılara indirimli fiyatlarda token satın alma fırsatı veren ön satışlar hakkında herhangi bir şey söylenmiyor. Belirli bir süre için paranın yeniden satılmasını yasaklayan herhangi bir kural da belirtilmemiş.

Rusya kripto topluluğunun üyeleri, kuralların çok ileri gittiğini ve Duma‘da getirilen yasalarla senkronize olmadığını iddia ediyor. Rusya Kripto Para Birliği ve Blockchain‘in yöneticisi olan Arseniy Shteltsin, “Mincomsvyaz bu finansal platformları yönetmemeli.” dedi.

Dijital ekonomiyi düzenlemeyi amaçlayan iki ayrı vergi, Rusya Parlamentosu’na çoktan sunuldu. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine” isimli yasa tasarısı ise ICO’ları diğer kripto paralarla ilgili faaliyetlerle birlikte yasallaştıracak.

Eleştirmenler ayrıca Telekom Bakanlığı tarafından hazırlanan kararnamenin Rus şirketlerinin gözünü korkutup kaçıracağından şüpheleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment