Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Topluluğu, ASIC Madencilerine Karşı Hard Fork’u Gözden Geçiriyor

Ethereum (ETH) geliştiricilerinden Piper Merriam, 30 Mart’ta Github üzerinde Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) # 958’i açarak, ETH ASIC (tek işe odaklı tümleşik devre silikon çipi)’lerini geçersiz kılmak için Ethereum protokolünde olası bir “hard fork” fikrini ortaya attı.

Ethereum Organizasyonu’ndan başka bir geliştirici, Vlad Zamfir de aynı soruyu Twitter’da dile getirmiş, 28 Mart’taki ankete katılanların yüzde 57’si evet oyu vermişti.

Her iki geliştiricinin anketi de Çin merkezli ASIC üreticisi Bitmain’in ilk Ethash uyumlu, düşük elektrik tüketimiyle yüksek üretim sağlayan ASIC cihazlarını piyasaya sürmenin eşiğinde olduğu söylentilerinden sonra ortaya çıktı. Ethash, Ethereum ve diğer çeşitli alternatif kripto para birimlerinin kullandığı, çıkarımları blokta tamamlanan işlemlerin kanıtı olarak gören ve hesaplama gücünü kazma kapasitesine bağlayan “Proof-of-Work” (PoW) çıktı algoritmasıdır.

Vitalik Buterin’in hazırladığı Ethereum White Paper’ında ise protokolün zaten merkezileştirilmiş madenciliğe karşı iki yönlü bir dirence sahip olarak ileri sürüyor.

Algoritma, ilk olarak madencilerin önceki bloktaki işlemlerden “rastgele seçilmiş” veriler için çıktı vermesini gerektirecek şekilde işliyor. “Ethereum sözleşmeleri her türlü hesaplama içerebilir.” olgusundan dolayı da “Bir Ethereum ASIC’i, genel hesaplamalar için kullanılan bir tümleşik devre olabilir – mesela daha iyi bir işlemci (CPU).”

İkinci savunma aracı ise “kuyuyu zehirlemek” ki Buterin bunun “Nihayetinde teknik değil, insan eliyle uyarlanabilir bir sorun çözümü” olarak nitelendiriyor. Eğer belli bir hesaplama türü yaygınlaşırsa, o zaman geleneksel madenciler “Belirli ASIC’leri taklit etmek için özel olarak tasarlanmış Blockchain’lere çok sayıda sözleşme işleyebilirler.”

Koin Bülteni’nin şubat ayında bildirdiği üzere, Bitmain’in karları 2017 yılında ABD GPU (görüntü bağdaştırıcısı) devi Nvidia’yı geride bıraktı. Bernstein analistleri tarafından yapılan araştırmalar, Bitmain’in karının 2017 için 3-4 milyar dolar arasında olduğunu ve Bitcoin madencileri ile ASIC’lerin pazarının yüzde 70-80’ini elinde tuttuğunu tahmin ediyor.

Ethereum’un olası bir hard fork’a ilişkin resmi olmayan anketi, Monero’nun geçen ay merkezileştirilmiş çıktı gücünü reddetmesini izliyor. Monero’nun geliştirici lideri Riccardo Spagni, kripto paranın protokolünün  her altı ayda bir ASIC tekellerini taklit etmek için değişmek zorunda kalacağı konusunda uyarılarda bulundu. Bazı yorumculara göre, Ethash uyumlu ASIC madencilerinin muhtemel konuşlandırılmasıyla ilgili söylentiler, Ethereum pazarlarını etkiliyor ve Ether’in fiyatı bu sebepten dolayı düşüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment