Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitmain, ABD GPU Devi Nvidia’yı Geçti

CNBC’nin 23 Şubat tarihli haberine göre Çinli madencilik devi Bitmain, 2017’de Amerikan grafik işlemcisi (GPU) üreticisi Nvidia‘dan daha yüksek kar elde etti.

21 Şubat’ta yatırım araştırma şirketi Bernstein‘ın yayınladığı bir rapora göre, dört yıllık Bitmain’in 2017’de aynı mali dönem içerisinde 3 ila 4 milyar dolar işletme kârı elde ederken, buna karşılık 24 yıl önce kurulan Nvidia’nın yaklaşık 3 milyar dolar kazandığı belirtiliyor.

2013 yılında Jihan Wu ve Micree Zhan tarafından kurulan Bitmain, ASIC (Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) kartları aracılığıyla Bitcoin madenciliği yapıyor, AntMiner BTC madencilik teçhizatı satıyor ve kripto para madencilerinin kaynak paylaşabilecekleri ‘maden havuzları’ işletiyor. Nvidia tarafından üretilen ekran kartları , Bitmain’in AntMiner’ı gibi daha güçlü ve pahalı bir ASIC güç kaynağına yatırım yapmak yerine geleneksel bir GPU stili tercih eden “hobi madencilerine” daha çekici geliyor.

Bernstein analizi Bitmain’in Bitcoin madencileri ve ASIC kartları açısından piyasanın yüzde 70 ila 80’ini elinde tuttuğunu, gelirin büyük kısmının madencilik teçhizatından geldiğini fakat küçük de olsa bir kısmının maden havuzlarından aldıkları aidatlar ve bulut servisleri aracılığıyla kiraladıkları tarlalardan geldiğini açıklıyor. 2017 yılında Bitcoin fiyatlarında yaşanan artışın da Bitmain’in karına katkıda bulunduğundan bahseden Bernstein, raporunda şöyle ekliyor:

”Bitmain, madencilerin ücretlerini Bitcoin fiyatlarına kurnazca ayarlıyor.”

BTC’nin fiyatı Aralık 2017’de 20.000 dolara yükseldiğinde Bernstein, Bitmain’in Antminer S9 kartının fiyatının 5000 doları bulduğunu bildirdi.

Bitmain’in ASIC çiplerini tedarik eden Tayvanlı üretici TSMC,bu yılın Ocak ayının sonlarında Samsung ile anlaşma imzaladı. Bernstein analistleri, Bitmain’in TSMC ile olan ilişkisinin, çip üreticisinin geçen yılki gelirinin toplam yüzde 2 ila 3’üne katkıda bulunduğunu belirtti.

Bernstein raporuna göre, Çin’in döviz arbitrajını ve ICO’ları yasaklayarak ülke içindeki kripto para endüstrisine uyguladığı baskı sonucu Bitmain yeni yasalardan kaçınmak için Kanada ve İsviçre’de maden tarlaları, İsrail’de maden havuzu bayileri ve Singapur’da bir bölgesel idare merkezi kurmuştu.

Bitmain’in, madenciliği kendisi icra etmek yerine madencilik çipleri satıyor olması ve muazzam nakit durumu, bu ayın başında görüldüğü gibi BTC’nin düşüşünden kaynaklanan ticari durgunluk dönemlerinde şirketi koruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment