Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin, Afrika’da Hayatlara Dokunmaya ve Onları Değiştirmeye Devam Ediyor

Afrika ve kripto para ilişkisi genelde, diğer birçok konuda olduğu gibi geri planda kalmış durumda. Bitcoin ve kripto paraların temel işlem hacimlerini Amerika ve Asya ülkeleri oluştursa da, Afrika’da da kripto paralara olan ilgi, hiç de fena boyutlarda değil. İşte, Afrika’da eğitim veren bir İşletme fakültesinin, ders ücreti için kripto paraları kabul etmeye başlayacağını açıklaması, gerek sektörde gerekse de Afrika’nın lider kripto para borsası Paxful’da büyük sevinç yarattı.

Afrika’da Kripto Para Etkisi

Bizlere her zaman okullarda bir kişinin  başarısına etki eden birçok etmenin bulunduğu söylenir. Bunlar genelde hırs, istek, azim, para, eğitim, zeka ve hatta şanstır. Tüm bunların içinde, insanların; özellikle de Afrika kıtasında yaşayanların sıkıntısını en çok çektiği şeylerden biri de eğitim.

Sonsuz bir döngü içinde parası, vakti veya imkanı olmadığı için eğitim alamayan Afrikalı insanlar, genelde iyi bir eğitime sahip olamadıkları için iyi işler kurup iyi paralar kazanamazken; para kazanamadıkları için bir sonraki nesilleri de iyi eğitim alamıyor ve döngü devam ediyor.

Ancak, Afrika özelinde durumun son dönemde çok sevindirici olarak tersine dönmeye başladığının emarelerini görme, hayli keyif verici. Avrupa ve Amerika standartlarında yüksek eğitim düzeyinin yakalanması ve iyi beyinlerin eğitim alabilmesi için oraya gönderilmesi durumlarda yaşanan artış; bir yerde de ülkedeki Bitcoin bilinirliğinin artması ile ilişkilendiriliyor. İşte bu sebeple, Afrika’nın lider kripto para borsalarından Paxful, Güney Afrika’daki bir işletme fakültesinin, ödeme için Bitcoin kabul etmesinden hayli memnun.

Afrika’da Eğitim Sorunu ve Çarpıcı Gerçekler

Eğitim düzeyi, Afrika kıtasında, dünyanın diğer bölgelerine kıyasla hayli düşük. Okulu terketme veya okula gitmeme oranı, kara kıtada maalesef diğer kıtalara göre hayli yüksek. Geçmiş dönemde yapılan bir araştırmada, Afrika’da yaşayan 6 – 11 yaş arası çocukların yüzde 20’sinin okula gitmedikleri ortaya konmuştu. Sahra Çölü’nün çevresindeki bölgelerde ise 12 – 14 yaş aralığındaki çocukların tam yüzde 33’ü okula gitmezken, 15 – 17 yaş arası durum ise oldukça vahim. Afrika’nın bu yaş aralığındaki gençlerinen yüzde 60’ı maalesef o yaşlarda zamanını okulda geçirmiyor / geçiremiyor.

Ülkede yapılan bir başka demografik çalışmada da, 6 – 11 yaş arasındaki tam 9 milyon kız ve 6 milyon erkek çocuğunun okula adım dahi atmadığı gösterilmiş. Eğitim sayısında yaşanan azlık; maalesef kendini eğitici kalitesinde de gösteriyor. Afrika’da eğitim veren ikinci düzey öğretmenlerin sadece yüzde 50’sinin uzmanlık eğitimi var. Oran, iş uzmanlığı daraldıkça giderek daha fazla artıyor.

İşte bu noktada, Afrika’nın lider kripto para borsası olan ve geçtiğimiz günlerde 40 Milyon dolar işlem hacmine ulaştığını siz değerli okuyucularımız ile paylaştığımız Afrika’nın en büyük P2P borsa platformu Paxful; işe el atmış durumda. Ülkede özellikle ekonomi alanında birçok kişinin eğitim düzeyi hayli kısıtlı. Ülkede öğrencilere verilen burs desteği, karşılıksız kredi ve daha birçok opsiyondan kimsenin neredeyse haberi yok; ve zaten bu imkanlar Avrupa ve Amerika’ya kıyasla çok çok sınırlı.

Ancak, son dönemde Bitcoin’in kıtadaki popülaritesinin artışı, gerek finansal gerekse de eğitim alanında bazı yenilikleri beraberinde getiriyor. İşte bu noktada Red & Yellow isimli Güney Afrika yerleşimli bir işletme fakültesi devreye girdi ve Bitcoin ile ödeme kabul edileceğini açıkladı.

Bitcoin Sadece Bir Yatırım Aracı Mı, Yoksa Daha Mı Fazlası?

Uzak Doğu’da ve Batı ülkelerinde Bitcoin ve kripto paralar temelde bir yatırım aracı olarak görülüyor ve kar getirmesi isteniyor. Ancak, Afrika’da durum birkaç ufak farkla, diğer ülkelerden biraz daha ayrılıyor. Afrika’da Bitcoin ve kripto paralar bir yerde de, daha iyi bir hayata yelken açabilmek için adeta bir basamak olarak görülüyor.

Kripto para kullanan Afrikalılar, internet üzerinden global, büyüyen ve değişen ekonominin birer katılımcısı olma şansına erişirken, kripto paralar aynı zamanda Afrika ülkelerinin hiperenflasyona uğramış, absürt derecede sıfırlarla donatılmış paralarına göre çok daha güvenli bir liman olarak görülüyor. Şimdi de, kripto para; kıtada eğitim olanaklarını arttırıyor.

Günümüz neslini ileride finansal alanda söz sahibi olacak bilgi ve teknoloji ile donatma amacıyla Güney Afrika’da kurulan Red & Yellow işletme fakültesi, artık kripto para ile ödeme alacak. Bir öğrencinin, eğitim hayatı boyunca öğreneceği en önemli şeyin yaratıcı bir kafa yapısına sahip olmak olacağını savunan okul; bu kafa yapısının da liderlik, sosyal zeka ve uyumluluk ile donatıldığında, karşınıza komple bir insan çıkacağını savunuyor. Söylemeye pek gerek yok elbette ama, bu bahsedilen özellikler başta Blockchain olmak üzere hemen hemen her sektörde, sizi başarıya götüren anahtarlar.

Paxful da, Red & Yellow İşletme fakültesinin Bitcoin ile ödeme almayı kabul etmesini, kıta için çok önemli bir gelişme olarak görüyor. Kıtada kripto paralara karşı artan ilginin, bu gibi hamleler ile genişlemesini uman Paxful; kirpto paraların kullanım alanı kazanması için elinden geleni yapıyor. Ayrıca, site verilerine göre Paxful’a en çok giriş yapılan Afrika ülkeleri Gana ve Nijerya. Bu iki ülkeyi tek geçen ülke ise Amerika.

Yine, Bitcoin bazı Afrikalı gençler için eğitimleri doğrultusunda harcanabilecek bir değer. Kıtada büyük bir çoğunluğun bir banka hesabı dahi olmadığını ve merkezi finansal kuruluşlar ile temasa geçecek bir imkanlarının da bulunmadığını hesap edersek, Bitcoin gibi kripto paralar hem bu insanlara gelir getiriyor; hem de daha iyi yaşam standartlarına sahip olabilmeleri için almaları gereken eğitim masraflarını karşılamalarında; onlara yardımcı oluyor.

Afrika gibi geçmişte çok garip olaylar ve kötü şeyler yaşayan; şu anda da maalesef yaşamaya bir şekilde devam eden bir kıtada, kripto paraların etkisini azımsamak abesle iştigal olacaktır. Böylesi zorlukların yaşandığı bir yerde, insanlara eğitim alma, dünyayı tanıma ve bir şeylerin parçası olabilme şansını veren kripto paralar; gerçekten kıtada büyük bir öneme sahip ve bu önem gün geçtikçe artıyor.

Kripto paraların, özellikle de Bitcoin’in kıtadaki eğitim imkanlarını arttırdığı realitesi, Paxful tarafından da birinci ağızdan doğrulanıyor. Geçtiğimiz dönemde başlatılan #BuiltWithBitcoin yani Bitcoin ile inşa et hareketinde Zam Zam Water isimli bir şirket ile iş birliği yapan Paxful, Rwanda’da tamamen kripto para kullanılarak inşa edilen bir okulu geçtiğimiz günlerde açtı.

Şimdi de aynı Paxful, Güney Afrika’daki önemli bir okul olan Red & Yellow İşletme Fakültesi’nin de kapılarını Bitcoin’e açmasına aracılık ediyor ve daha fazla insana daha kaliteli eğitim sunulmasının önünü açıyor. Birçok merkezi firma, kripto paralara karşı takındığı soğuk tavrı sürdürürken, Bitcoin’in özellikle Afrika’da birçok kişinin hayatını olumlu yönde değiştirdiğine şahit olmak, gerçekten gurur verici.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment