Birleşik Krallık vatandaşı olan bir IŞİD üyesinden yurt dışına yüklü miktarda Bitcoin (BTC) aktarıldı. Bu paranın hapisten kaçmaya çalışan IŞİD militanlarına yardımcı olmak için gönderildiği düşünülüyor.
Edinilen bilgilere göre suçlamaların odağındaki isim 27 yaşındaki Hisham Chaudhary adlı Birleşik Krallık vatandaşı. Chaudhary’nin Ocak 2016 ve Ekim 2020 tarihleri arasında IŞİD için çalıştığı belirtildi. Chaudhary, IŞİD militanlarına yardım etmek için yurt dışına para göndermekle suçlanıyor. Bunun için Bitcoin kullandığı öğrenilen Chaudhary’nin, bu yardımı militanların Suriye hapishanelerinden kaçmalarına yardım etmek için yaptığı belirtildi.
7 ayrı terör suçundan yargılanacak
Hisham Chaudhary, sadece tek suçla da yargılanmayacak. Gelişmelere göre Chaudhary, toplamda yedi terör suçlamasıyla karşı karşıya. Bunlardan dördü ise terörizm yayını yapmak, yasa dışı örgüte üye olmak ve terör örgütlerine Bitcoin ile iki adet fon desteği düzenlemek olarak sıralandı. IŞİD üyesi Chaudhary’nin mahkemede suçlamaların hiçbirine itiraz etmediği belirtildi.
ABD, savunma alanında blockchain’i mi benimsiyor?
Kripto para birimlerinin yasa dışı eylemlerde kullanılması, bu para birimlerinin devletler tarafından benimsenmesinin önündeki en büyük engellerden biri olarak biliniyor. Bitcoin ile işlem yapılırken blockchain tabanlı bir düzenek kullanılıyor ancak blockchain teknolojisi sadece kripto paraları ilgilendirmiyor.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’nın yakın zamanda düzenlediği yarışmada, yarışmayı kazanan şirket de teknoloji olarak blockchain’i kullanıyor. ABD’nin düzenlediği yarışmaya blockchain teknolojisini kullanan şirketlerin de katılması, ABD’nin savunma alanında blockchain’i benimseyip benimsenmeyeceğini akıllara getiriyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde henüz kripto paraları düzenleyen bir yasa bulunmuyor. Bu durum da kripto paralarla işlem yapılırken Amerika’daki kişiler için pek net bir ortam oluşturmuyor. Konuyla alakalı Ripple şirketinin CEO’su Brad Garlinghouse da yaptığı “taşınabiliriz” yorumuyla şikayetini belli etmişti. Garlinghouse, ülkedeki net olmayan yasal ortam sebebiyle Ripple’ın merkezini ABD dışına taşımayı düşündüğünü açıkladı. Garlinghouse’un şirketi yüksek ihtimalle Japonya’ya taşıyacağı tahmin ediliyor.