Japonya Merkez Bankası yöneticilerinden Takeshi Kimura, dijital yen projesinin şu an için merkez bankasının öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.
Japon Hükümeti bundan birkaç ay önce dijital merkez bankası parası çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. Bu kararın alınma sebebi büyük ölçüde Çin’in de kendi dijital parasını geliştiriyor olması. Japon Hükümeti, Çin’in geliştireceği dijital yuanın Japonya için tehdit oluşturmasından endişeleniyor.
Öncelikleri Arasında
Japonya olası bir dijital yen projesi için aylardır çeşitli araştırmalar yapıyor ve projeler geliştiriyor. Hatta hükümet kısa süre önce önümüzdeki yılın politik yol haritasını yayınladı ve bu haritada dijital paralara da yer verdi. Bu haberin detaylarını geçmiş yazımızdan okuyabilirsiniz.
Görünüşe göre Japonya Merkez Bankası da dijital para çalışmalarına tam gaz devam etmek istiyor. Merkez Bankasının üst düzey yöneticilerinden Takesi Kimura, The Asahi Shimbun’a konuştu ve ülkedeki dijital para çalışmalarını anlattı.
Kimura, Asahi’ye verdiği demeçlerde bu dijital para çalışmalarının tam olarak nasıl işleyeceğinden, ne zaman sonuçlanacağından bahsetmedi. Fakat Kimura, Merkez Bankasının en büyük önceliklerinden birinin dijital para konusu olduğunu vurguladı.
Bu konuda yapılacak test çalışmalarının nasıl ilerleyeceğinden de bahseden Kimura, bu süreçte büyük ölçüde özel sektördeki kuruluşlardan destek alınacağını ve bunlarla işbirliği yapılacağını söyledi.
Neden Harekete Geçilmedi?
Bir merkez bankası kendi dijital parasını çıkararak çok daha fazla kişinin finansal katılım göstermesini ve bu paranın her yerde, her zaman erişilebilir olmasını sağlayabilir. Öyle ki Kimura da basına verdiği demeçlerde bir dijital parada aranacak iki koşuldan birinin bu olduğunu söyledi. Onun açıklamalarına dijital merkez bankası paralarında olması gereken bir diğer özellik dayanıklılık olacak. Yani bu dijital paranın büyük bir afet yaşansa, büyük bir elektrik kesintisi yaşansa bile sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi lazım.
Japonya Merkez Bankası bu koşulların bir şekilde yerine getirilebileceğine inanıyor. Merkez Bankasının dijital para konusunda bu kadar sıkı bir şekilde çalışıyor olmasının sebebi de bu. Fakat Japonya tüm bu çabaya rağmen hala somut bir adım atmış değil. Yani Japonya Çin’in aksine hala kendi dijital parasını geliştirmeye başlamadı. Peki neden?
Merkez Bankasının üst düzey yöneticilerinden olan Kimura’ya göre bunun olması için önce sirkülasyondaki nakit para miktarının azalması gerekecek. Bu, Japonya için gerçekten ciddi bir sorun. Japonya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının hemen hemen yüzde 20’si sirkülasyonda dolaşıyor ki diğer ülkelerle kıyaslandığında çok ciddi bir sayı. Kimura’nın açıklamalarına göre Japonya kendi dijital parasını geliştirmeye başlamadan önce bu oranın azalması, başka bir deyişle, Japon toplumunun daha nakitsiz bir toplum haline gelmesi gerekecek.