Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Politik Yol Haritasında Dijital Paraya da Yer Var

Japon Hükümeti yeni hazırladığı politika yol haritasında dijital merkez bankası parasına da yer verdi.

Geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde dijital paralarla ilgili yaptığı araştırmaları hızlandıran Japonya şimdi yeni bir adım daha atıyor. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre Japon Hükümeti dijital paralarla ilgili yaptığı çalışmaları sürdürmek ve olası bir dijital merkez bankası parasını (CBDC) değerlendirmeye almak istiyor.

Gelecek Planları

Japonya özellikle Çin’in kendi dijital parasını geliştirmeye başlamasıyla birlikte bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırmaya başladı. Fakat hükümet şu ana dek dijital merkez bankası paralarıyla ilgili hiç ‘resmi’ sayılabilecek bir adım atmamıştı. Ta ki bugüne kadar.

Reuters’ın haberine göre Japon Hükümeti dijital para araştırmalarını politika yol haritasına da eklemeye karar verdi. Hükümet Japonya Merkez Bankası ile bu doğrultuda iletişime geçti ve bu alanda yapılan araştırmaların devam ettirilmesini istedi. Hükümetin yayınladığı belgeden bir kesit şu şekilde:

“Japonya Merkez Bankası dijital merkez bankası paralarını araştırırken diğer ülkelerle işbirliği yapmaya ve teknolojik testler yürütmeye devam edecektir.”

Bu Ne Anlama Geliyor?

Japonya’nın dijital paralarla ilgili böyle bir adım atması henüz Japonya’nın kendi dijital parasını çıkardığı anlamına gelmiyor. Hatta Japonya’nın henüz böyle bir niyetinin olup olmadığı bile belli değil. Fakat mevcut bilgiler doğrultusunda Japonya’nın dijital paralarla ilgili araştırma yapmaya devam edeceğini kesin olarak söyleyebiliriz.

Japonya’nın bu alanda yapacağı çalışmalar tam olarak hangi alana odaklanacak henüz bilemiyoruz. Fakat Japonya özellikle bankalar arası para transferlerini kolaylaştırmak istiyor olabilir. Bunu derken elbette bu para transferlerinin daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde yapılmasından bahsediyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment