Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliğinin Yüzde 50’si Çin’den Geliyor

Kripto para madenciliğiyle ilgili yapılan yeni bir araştırmaya göre Bitcoin ağındaki hash oranının yüzde 50’sini Çin merkezli maden tesisleri kontrol ediyor.

Fidelity ve BitOoda Bitcoin madenciliğiyle ilgili ortak bir çalışma yürüttüler. Bu çalışmada kripto para madencilerinin hangi ülkelere yayıldıkları, hangi madencinin ne kadar hash oranı sağladığı incelendi. Yapılan bu araştırmalar Bitcoin madencilerinin çok ciddi bir kısmının Çin’de olduğunu gösteriyor.

Yarısı Çin Merkezli

Bitcoin madencilerinin büyük bir kısmının Çin’de yaşadıkları zaten uzun süredir biliniyordu. Çin’de su baskını gibi çeşitli doğa olayları yaşandığı zaman Bitcoin’İn hash oranının ciddi ölçüde değişiklik göstermesinin sebebi de bu.

Şu ana dek yapılmış araştırmalardan bazıları Bitcoin madenciliğinin hemen hemen yüzde 65’inin Çin merkezli olduğu yönünde sonuçlar veriyordu. Fakat Fidelity ve BitOoda tarafından yapılan yeni bir çalışma bu oranın aslında zannedildiği kadar yüksek olmadığını gösteriyor. Ancak ortada yüzde 50’lik bir oran olduğunu düşünürsek şöyle söyleyebiliriz: Evet bu oran zannedildiği kadar yüksek değil ama bu, hiç yüksek olmadığı anlamına gelmiyor.

Hash oranı ‘kapasitesinin’ ülkelere göre dağılımı, Kaynak

Bitcoin madenciliğinin Çin dışında hangi ülkeye yayıldığına baktığımızda ise özellikle ABD’nin ön plana çıktığını görebiliyoruz. Bu araştırmayı yaparken toplamda 150’den fazla maden tesisiyle iletişime geçen BitOoda ekibi, şu anda Bitcoin ağındaki hash oranının yüzde 14’ünün ABD kaynaklı olduğunu öne sürüyor.

BitOoda ekibi tarafından yapılan araştırmanın detayları
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment